presupuestos
Joan Ribó durante la rueda de prensa en la que presenta los presupuestos municipales para 2020. EFE/Manuel Bruque

L’Ajuntament de València compta per a 2020 amb el pressupost més alt de la seua història, amb un muntant de 898.387.467 euros, això són 49,1 milions més que en l’exercici actual.

El principal document econòmic del pròxim any contempla un increment de les despeses que generen els serveis que es presten a la ciutadania (neteja, parcs, seguretat…), així com l’augment de recursos per a fer front a les necessitats veïnals cada vegada més ambicioses (serveis socials, habitatge…). L’alcalde Joan Ribo ha destacat algunes dades com la nova partida destinada a la neteja i recollida i gestió de residus urbans, que ascendeix fins als 74,9 milions d’euros.

«Cada vegada destinem menys diners al deute, i més a la ciutadania. De fet, en sol 4 anys i amb una gestió econòmica exemplar, hem tret a València del nefast descontrol de la dreta, i ja portem quatre anys seguits presentat superàvits pressupostaris de més de 100 milions d’euros», ha ressaltat l’alcalde en celebrar «els 12,5 milions d’euros estalviats en aquesta ocasió en despeses financeres».

Finalment, es contracta un nou endeutament per 5 milions d’euros (enfront dels 18 milions del 2019), la qual cosa suposarà una amortització neta per a 2020 de 46,7 milions d’euros, és a dir, «finalitzarem el 2020 amb una reducció del deute municipal fins als 328 milions d’euros», ha explicat Joan Ribó.

Joan Ribó i Ramón Vilar mostren el llapis de memòria que conté els pressupostos municipals per a 2020. EFE/Manuel Bruque

34,1 MILIONS D’EUROS PER BENESTAR SOCIAL

Entre les xifres presentades avui, destaca un augment del 7,4% en el pròxim pressupost municipal destinat a contractar nou personal (policies, bombers, tècnics, arquitectes..) «per a reforçar els serveis municipals i oferir un servei cada vegada millor a la ciutadania». En 2020 també s’aportaran 6,1 milions d’euros per als diferents plans d’ocupació en els quals participa el consistori amb cofinançament de Labora.

D’altra banda, l’Ajuntament incrementarà «de forma considerable» les partides pressupostàries destinades a les despeses corrents de béns i serveis respecte a l’exercici 2019. Aquest augment es registrarà, per exemple, en la partida de benestar social (34,1 milions d’euros per a 2020), en la del manteniment dels jardins dels barris (29, milions d’euros), i en la de l’adequació de les voreres, calçades, ponts i túnels, és a dir els vials de la ciutat (5,5 milions d’euros)». La partida que, en números absoluts, més creix, és la destinada a neteja (4’5 milions més per a 2020) fins a situar-se en els 74,9 milions d’euros.

Per part seua, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, s’ha referit a la importància de presentar i aprovar prompte els pressupostos, «perquè a partir de tenir pressupostos és quan podem desenvolupar les polítiques concretes». Vilar ha assenyalat que el deute de 2019, serà de 374 milions, «però estem en condicions d’avançar una liquidació a la fi de 2020 de 328 milions, la qual cosa implica una situació d’absoluta tranquil·litat».

El document econòmic presentat avui,«el primer de les grans ciutats d’Espanya», serà sotmès a una aprovació inicial en el Ple de novembre. I l’aprovació definitiva es realitzarà en el Ple de desembre.