Valencia se convertirse en Capital Verde Europea 2024

La Comissió Europea anunciarà aquest dijous a la vesprada la ciutat guanyadora de la Capitalitat Verda Europea 2024, una convocatòria de la qual són finalistes València i la ciutat italiana de Càller.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ja es troba en Grenoble (França), l’actual capital verda europea on es decidirà la pròxima representant.

La ciutat ha preparat una candidatura basada en quatre eixos fonamentals: l’increment de la infraestructura verda i la promoció de la biodiversitat urbana; la missió climàtica i l’eficiència energètica; la mobilitat sostenible i la recuperació de l’espai públic; i l’alimentació sostenible vinculada a l’Horta.

A les 10.15 hores ha tingut lloc la defensa de la candidatura de València en un acte a porta tancada i sense cambres. Han intervingut la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, i el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, a més de dos responsables tècnics de la candidatura.

També han format part de l’equip defensor per a respondre possibles preguntes o aclarir dubtes, el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, i la regidora del Cicle Integral de l’Aigua, Elisa Valía, entre altres.

LA PLAÇA DE L’AJUNTAMENT RETRANSMET LA GALA EN DIRECTE

Ja a la vesprada, a partir de les 18 hores, està previst que se celebre en el Palau dels Esports de Grenoble la gala de lliurament dels guardons. L’acte es podrà seguir a València a través de la pàgina web oficial.

A més, des de l’Àgora de la plaça de l’Ajuntament es retransmetrà la gala en pantalla gegant. A l’acte està previst que assistisquen els regidors que no s’han desplaçat a Grenoble. L’esdeveniment serà gratuït i estarà obert a tota la ciutadania.

Es preveu que sobre les 19h es conega si València ostentarà la Capitalitat Verda Europea de 2024. En cas que la ciutat s’alçara amb el guardó, Ribó arreplegarà el distintiu.

QUÈ ÉS LA CAPITALITAT VERDA EUROPEA?

La capitalitat verda europea és un premi creat per la Comissió Europea en 2010. A ella concorren els municipis europeus líders en les polítiques ambientals recollides en els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides, en el pacte verd europeu o en l’acord de París contra el canvi climàtic.

Les 14 ciutats europees que fins ara han aconseguit el guardó són Estocolm (Suècia); Hamburg (Alemanya); Vitòria (Espanya); Nantes (França); Copenhaguen (Dinamarca); Bristol (el Regne Unit); Ljubljana (Eslovènia); Essen (Alemanya); Nijmegen (Països Baixos); Oslo (Noruega); Lisboa (Portugal); Lahti (Finlàndia); Grenoble (França) i Tallín (Estònia).

Només una ciutat espanyola ha aconseguit fins ara el guardó: Vitòria l’any 2012. Aconseguir el guardó suposa rebre un premi dotat amb 600.000 euros. No obstant això, s’ha de superar un exhaustiu examen de sostenibilitat mesurant-se l’aire, el soroll, els residus, l’aigua, la naturalesa i la biodiversitat, entre altres paràmetres. La candidatura implica també presentar una trajectòria consolidada en polítiques de sostenibilitat mediambiental i disposar d’un projecte futur com a ciutat verda.