València ha presentat aquest matí el projecte amb el qual opta a albergar els Gai Games 2026. Una proposta basada en el caràcter de la ciutat com a “referent de diversitat i inclusió, d’igualtat i de motor de l’esport a tots els nivells”. Els regidors Pilar Bernabé (Esports) i Emiliano García (Turisme) han participat en l’acte de presentació d’aquesta candidatura. A més, aquesta es planteja “des de la transversalitat”.

El projecte està liderat per l’Ajuntament de València, la Diputació de València i la Generalitat. La Marina de València ha acollit la presentació de la candidatura. Aquest esdeveniment ha sigut presidit el president de la Generalitat, Ximo Puig. També ha comptat també amb la presència del president de la Diputació, Toni Gaspar, així com de representants de les associacions esportives LGTBI+, Samarucs i Dracs.

VALÈNCIA CIUTAT DE LA DIVERSITAT

Durant l’acte s’han desenvolupat a més exhibicions esportives i culturals. Principals disciplines d’aquestes olimpíades per la inclusió, la diversitat i la igualtat, per a mostrar el potencial de la ciutat per a acollir els jocs.

La regidora d’Esports, Pilar Bernabé, ha destacat que “València torna a ser referent en l’àmbit esportiu com a ciutat oberta i inclusiva, que respecta la diversitat, i on cap tothom”. Per a ella, ser seu d’aquesta competició és una oportunitat per a la ciutat en l’àmbit esportiu, social i econòmic. Així doncs, ha destacat que totes les federacions esportives i tot el col·lectiu LGTBI+ han participat per a reforçar aquesta candidatura.

Per part seua, el regidor de Turisme i president de Visit València, Emiliano García, ha destacat que “portem mesos preparant-nos per a ser la ciutat triada per a albergar els Gai Games en 2026″. L’edil assegura que València compta amb tots els requisits necessaris. “I, sobretot, comptem amb el més important: la nostra ciutat és oberta, és plural i és diversa. Volem continuar sent un referent d’inclusió i esportivitat i així projectar-nos a nivell internacional”, afig García.

Gay Games
Presentación de la candidatura de València como sede de los “Gay Games 2026. EFE/Ana Escobar

GAI GAMES, MAJOR CONVOCATÒRIA ESPORTIVA LGTBI 

Els Gai Games són la major convocatòria esportiva LGTBI del món. Una proposta que aposta per l’esport i la cultura diversos, igualitaris i inclusius. Però no solament per a les persones del col·lectiu LGTBI, sinó per a qualsevol persona amb independència de la seua orientació sexual, identitat de gènere, creences i capacitats físiques i/o intel·lectuals.

La candidatura de València competeix contra les de Munic (Alemanya) i Guadalajara (Mèxic). La decisió es revelarà a la ciutat d’Hong Kong el mes vinent de novembre.

Per això, durant el mes d’agost visitarà la ciutat l’equip d’inspecció de la Federació Gai Games. L’objectiu serà avaluar els equipaments esportius, l’oferta cultural i conèixer, de primera mà, la qualitat de vida i desenvolupament personal que ofereix València a totes les persones. Sempre amb independència de la seua orientació sexual i/o capacitats físiques i intel·lectuals, entre altres.