Octubre

La festivitat del Nou d’Octubre commemora la conquesta de València, el 9 d’octubre de 1238, per les tropes del rei Jaume I. A partir de 1338, data del primer centenari de la conquesta, es va instituir la festa commemorativa i des d’aleshores, especialment des del segle XVII, s’ha celebrat quasi interrompudament, sempre mantenint com a rerefons el fet de celebrar la data simbòlica de creació del Regne de València i l’exaltació de la identitat col·lectiva dels valencians.

A banda dels actes institucionals programats per l’Ajuntament de València i la Generalitat, diverses entitats ciutadanes organitzen activitats festives i culturals, així com actes reivindicatius de tota classe. A més, en el marc de la celebració del Nou d’Octubre, des de 2004 es fa l’Entrada de Moros i Cristians, organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians, que inclou diversos actes com ara un alardo, representació d’ambaixades o la mateixa entrada.

PROGRAMA NOU D’OCTUBRE 2017

11.30h Recepció de la corporació, autoritats i invitats.

11.45h Lectura del decret d’Alcaldia i entrega de la Senyera a l’Arxiu Municipal.

12.00h Processó cívica i ofrena floral a Jaume I.

En acabar la processó cívica, mascletà terrestre a càrrec de la pirotècnia Caballer FX (Vilamarxant).

17.00h XIV Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, per l’itinerari següent: Glorieta, carrer de la Pau, carrer de Sant Vicent, plaça de l’Ajuntament i carrer del Marqués de Sotelo. Organitzada per la Federació Valenciana de Moros i Cristians.