Turismo

El Pla Estratègic “València Turística cap al 2020”, aprovat unànimement pel Ple de l’Ajuntament de València, ha sigut presentat oficialment este matí per l’alcalde Joan Ribó i la regidora Turisme, Sandra Gómez. S’ha exposat el model turístic per a la ciutat de València, les seues fortaleses com a destinació i els elements fonamentals de l’estratègia per a desenvolupar una oferta turística cent per cent sostenible i transparent, dinàmica, amb una estructura eficient i col·laborativa, respectuosa amb el medi ambient i construïda amb la complicitat de tots els sectors implicats. Ha sigut en un acte presidit pel  President de la Generalitat, Ximo Puig, en l’edifici Veles e Vents.

“València s’està construint amb la complicitat de tots. Eixa és la principal estratègia que ens hem marcat”, ha afirmat Joan Ribó en este acte, que ha comptat  també amb la presència del Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, de la Diputada Provincial de Turisme, Pilar Moncho, el responsable de València Turisme, Antoni Bernabé, a més de altres regidors i regidores de l’Ajuntament i nombrosos representants del món empresarial, operadors i agències turístiques, entitats veïnals i altres representants de la societat civil, que han intervingut en el procés participatiu que té, entre altres objectius, el de “posicionar València com un de les millors destinacions turístiques del Mediterrani”.

A més de qualitats de València com el bon oratge o la seguretat, Ribó ha posat en valor una aposta de futur basada també “en el nostre respecte al medi natural i la complicitat amb polítiques de defensa del nostre entorn”, referint-se per exemple al treball per a la recuperació de l’Albufera i l’horta, en sintonia amb la commemoració de la capitalitat mundial de l’Alimentació Sostenible que celebra enguany València auspiciada per la FAO. “És la nostra intenció dissenyar estratègies en les quals València siga una perfecta amfitriona d’esdeveniments professionals o culturals”, ha dit abans de ressaltar que “pot ser que València siga una de les ciutats més lliures d’Europa. En la nostra idiosincràsia està el respecte a la condició sexual, cultural, social o econòmica de la gent. Sempre hem sigut una ciutat d’acolliment i hem entès que la diversitat ens fa més rics. València ha sigut una terra en la qual el respecte ha facilitat la nostra comunicació amb el món”.

Ha enaltit el patrimoni arquitectònic de València però també ha assenyalat que “hi ha un recurs que ens singularitza davant el món: la nostra gent. La manera de ser i de viure que tenim pot ser el millor atractiu per als qui ens visiten”. Ribó ha parlat de generositat i caràcter acollidor, de festes i gastronomia úniques, atractius culturals… i ha conclòs que “l’activitat turística ha de ser un motor per a transformar i donar suport als objectius estratègics de la ciutat, tal com enuncia el pla estratègic, i açò ens obliga a construir una ciutat amable, culta i, sobretot, atractiva per als seus habitants. D’eixa manera serà com aconseguirem una València desitjada i benvolguda pels visitants i interessant per a les empreses que han de generar oportunitats comercials i crear llocs de treball en l’àmbit del turisme”.

FRUIT DEL CONSENS

Prèviament, la regidora Sandra Gómez, responsable de Turisme, ha destacat que este Pla Estratègic València Turística cap al 2020 “és fruit del consens de tots i de totes, d’un procés de participació, de diàleg i debat sense precedents. Un pla obert a la ciutadania que ha incorporat la visió dels veïns i veïnes que conviuen dia a dia amb el turisme.”

Una “convivència pacífica i en harmonia en una ciutat oberta i acollidora”, ha assenyalat Gómez, qui ha assegurat que “més que un pla estratègic és un projecte de ciutat per a la ciutat; un pla a l’altura dels reptes als quals la ciutadania s’enfronta, perquè no val qualsevol tipus de turisme i no anem a renunciar a la qualitat per la quantitat”.

Ha parlat Sandra Gómez d’un turisme per a “assaborir la ciutat, per a degustar, sentir i experimentar en ella el que ningú més pot oferir. Sabem el que som, estem orgullosos d’açò i volem compartir-ho. A València no fa falta  reinventar-la ni disfressar-la perquè ho tenim tot i podem apostar pel nostre talent, perquè els visitants descobreixen el que som com a poble.”

Ha recalcat la responsable municipal de Turisme la necessitat de “ser exigents amb el nostre turisme per a poder protegir-lo”, i ha elogiat el paper d’un “teixit empresarial de qualitat i innovador, que tant pot contribuir a oferir la millor imatge de la ciutat. Per açò volem que vos vaja bé, que triomfeu i genereu ocupació de qualitat.” Gómez ha propugnat un model de gestió turística “responsable, transparent i competitiu, respectuós, sostenible, dinàmic i eficient”

POTÈNCIA I CREIXEMENT

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha expressat el seu total suport a este Pla Estratègic València Turística cap al 2020 que ha de marcar l’evolució del model turístic de la ciutat durant els pròxims anys. “La transformació de València com a destinació turística ha sigut formidable i ha de seguir sent-ho encara més. València ha demostrat la seua gran potència turística i les xifres revelen que el seu creixement és el més elevat entre totes les ciutats”.

“Nosaltres el que volem és una aliança entre la Generalitat i l’Ajuntament, que l’estem duent a terme però l’hem d’enfortir, per a potenciar tot tipus de sectors i de segments turístics. En estos moments és evident que València ofereix l’oportunitat d’obtenir una experiència única en el turisme cultural, en el turisme de congressos, en el de creuers o el gastronòmic”, ha afirmat Ximo Puig.