Valencia homenajea a las falleras más relevantes por el 8M

El Ajuntament de València homenatjarà aquest 8 de març a les dones del món faller. Com és habitual en el Dia de la Dona, la mascletà d’aquest migdia serà disparada per la pirotècnica valenciana Reyes Martí.

El cel de València es tenyirà de morat per a celebrar aquesta jornada reivindicativa. Reyes Martí i la seua empresa es diferencien per oferir un espectacle únic i d’altíssima qualitat. A més, cal destacar que aquesta pirotècnica va ser la primera dona a disparar en la plaça de l’Ajuntament de València i en la Plaça dels Estels d’Alacant. També ha sigut la primera dona a encarregar-se de realitzar la Nit del Foc i la Cremà.

La pirotécnica Reyes Martí en la Plaza del Ayuntamiento de Valencia.

D’altra banda, dins de la programació del 8M, la capital reivindicarà el paper de les falleres. L’acte tindrà lloc en el Saló de Cristall del consistori. En ell es reconeixerà la labor de cinc falleres rellevants per la seua implicació en les festes josefines.

Es tracta de l’actriu i directora del grup de teatre de la falla La Vall de Laguart-Pare Ferris, Empar Brisa; les treballadores de Junta Central Fallera Rosana Mateo i Mari Carmen Casat; la llicenciada en Belles arts i membre del Gremi d’Artistes Fallers Marisa Falcó i la ‘dolçainera’ Susana Díaz Tejedor.

Aquest homenatge és una activitat més del programa posat en marxa enguany per la Regidoria d’Igualtat. Sota el lema ‘Feminisme per a totes!’, l’Ajuntament vol convidar a la reflexió sobre les diferents formes d’opressió i desigualtat. “Hi ha tantes realitats com dones i obstacles que aquestes han de superar per a relacionar-se d’una manera lliure i igualitària”, recorda en un comunicat la regidora Lucía Beamud.

TAULES REDONES I TALLERS SERAN LES PRINCIPALS ACTIVITATS

El complex municipal La Petxina va acollir aquest dilluns la primera de les activitats previstes. Una taula, conduïda per la periodista Sénia Mulayali, va analitzar les discriminacions específiques en grups de dones. L’escriptora Anna Feixas, la periodista Lucia Mbomio i la representant de Fundació Secretariat Gitano, Sara Giménez, van ser les ponents.

Després de les Falles, els dies 21, 22 i 23 de març es desenvoluparan tallers descentralitzats per barris. Font de Sant Lluís, Fonsanta i Sant Marcel·lí són els triats per a acollir tallers sobre conceptes bàsics de feminisme interseccional. Aquesta proposta es retransmetrà en la web municipal i podrà seguir-se via ‘streaming’.

A més, el dimecres 23 al carrer Jardí de l’Ermita d’Orriols, la companyia Maduixes interpretarà un espectacle sobre experiències de dones per a explorar la identitat femenina mitjançant el joc corporal. Aquest muntatge pretén ser un homenatge a totes les dones que durant segles d’opressió han lluitat i lluiten pels seus drets.