Fira Hàbitat València està de tornada. La gran cita monogràfica de Fira València entorn del moble, il·luminació i decoració celebra des d’este dimarts i fins a divendres que ve una edició que triplica la grandària de la cita anterior i que ha despertat l’interès dels principals operadors del sector, que han aplaudit el retorn a les dates naturals de setembre i la major dimensió de la seua oferta.

La cita presenta uns registres que han superat les expectatives previstes amb un aparador de 404 signatures i marques expositores, de les quals un 21% són estrangeres procedents d’Alemanya, Corea del Sud, Eslovènia, Itàlia, Malàisia, Mèxic, Portugal, Regne Unit, República Dominicana, República Txeca i Turquia. La participació forana més nombrosa se situa a Portugal i Itàlia amb 39 i 11 expositors respectivament. La participació espanyola s’ha incrementat amb la presència de forma singular de signatures de moble modern, contemporani i juvenil que se sumen a les marques capdavanteres en l’àmbit del disseny, avantguarda i alta decoració.

Tot açò s’estructurarà en una superfície expositiva de més de 45.000 metres quadrats bruts, la qual cosa es tradueix que s’ha triplicat l’àrea expositiva que ocuparan els stands respecte a l’última edició. Més superfície expositiva que es tradueix en més oferta al llarg dels quatre pavellons del Nivell 2 de Fira València i que esperen atraure a milers de compradors nacionals i internacionals procedents de 45 països.

A més, els professionals espanyols del sector (tendes, arquitectes, interioristas, decoradors o responsables de grups de compra) també han mostrat un gran interès en la pròxima edició d’Hàbitat. De fet, el registre d’entrades disponible a través de la web oficial del certamen registrava ja xifres que ja superen amb amplitud el total de l’última edició. La fira, en aquest sentit, ha realitzat diverses accions promocionals en els últims mesos i la reserva de més de mil places hoteleres per a atendre les sol·licituds dels compradors.

Creix la producció de mobles i les exportacions

El certamen arriba en una conjuntura de franca recuperació del sector espanyol de l’hàbitat. I és que la producció de mobiliari va registrar una facturació en 2016 que va aconseguir els 4.227 milions d’euros, la qual cosa suposa un 5,9 % d’increment sobre 2015, segons destaca l’Institut Tecnològic Metalmecánico, Moble, Fusta, Embalatge i Afins, AIDIMME.

Este increment del volum de negoci del moble en 2016 ha repercutit positivament en la xifra d’ocupació, que, després de quasi una dècada d’ajust, va créixer un 3,6 per cent respecte a 2015 fins a comptabilitzar 59.275 professionals en actiu en les 6.985 empreses que completen el sector de fabricació de mobiliari.

Per la seua banda, en l’àmbit del comerç exterior, durant el primer semestre d’enguany les vendes a l’exterior del moble espanyol han superat la xifra d’1.048 milions d’euros, la qual cosa ha suposat un increment de 4,5% pel que fa al volum registrat en el mateix període de l’exercici anterior, segons l’informe de l’Associació Nacional d’Industrials i Exportadors de Mobles d’Espanya (ANIEME) i que destaca “l’increment de les vendes de moble espanyol a mercats tan diversos com Regne Unit, Estats Units, el Marroc i Mèxic”. Per la seua banda, la importació espanyola de mobles va augmentar un 1’2% en el mateix període per valor d’1.509 milions d’euros.

Mentres, la il·luminació – un altre dels sectors presents en Hàbitat- també presenta un creixement en les seues exportacions en el primer semestre del 6% fins als 389’9 milions d’euros mentre que les importacions van pujar un 12’2% fins als 444’4 milions d’euros.

El disseny protagonitza l’agenda d’activitats

Al costat de la potent oferta comercial, Hàbitat 2017 enriqueix els seus continguts amb diferents esdeveniments paral·lels entre els quals destaca el Saló nude de joves dissenyadors, que enguany compta amb 26 participants, entre els quals s’expliquen participació internacional de països com Mèxic, Coreja i la República Dominicana, o la cinquena Trobada Nacional d’Associacions de Disseny (5ENAD), que reunirà en el Centre d’Esdeveniments el 21 i 22 de setembre a professionals del disseny de tot el país en una convocatòria de la qual és amfitriona l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV). Aquesta associació impulsa, també, una nova edició de la València Disseny Week, que omplirà la ciutat de València de múltiples activitats durant la setmana de fira.

A més, el recinte firal serà escenari de fòrums de conferències com les programades per Àgora nude, patrocionada per les signatures Sancal i Porcelanosa, i que comptaran amb dissenyadors reconeguts com els Premis Nacionals de Disseny Miguel Milá i Mario Ruíz o el Punt de Trobada Actiu, empresa recentment guardonada amb aquest important premi i que reunirà, al costat de la plataforma XARXA, a totes les empreses que han rebut aquest reconeixement en els últims anys.

Tot açò conforma, segons explica el director del certamen, Daniel Marco, “una fira en la qual assumim la demanda del sector i hem conformat un aparador molt atractiu i potent que va a atraure a compradors molt qualificats tant del mercat nacional com dels mercats internacionals més interessants”.

A més, “per a nosaltres era molt important recuperar la que durant molts anys ha sigut la gran fira del sector a Espanya i un dels vaixells almirall de Fira València. La ciutat i el sector es mereixia tornar a tenir al setembre la gran cita del moble”, assenyala el director d’Hàbitat, que ha destacat la “unió” de totes les organitzacions sectorials entorn d’Hàbitat i, especialment, “el ferm suport del govern valencià i institucions com IVACE Internacional”.