Valencia esquiva el efecto Fallas y reduce la incidencia de contagios
El alcalde de Valencia, Joan Ribó, visita la Falla Convento Jerusalén tras su doblete en los premios de las Fallas 2021. / AYTO

Les Falles 2021 posaven el seu punt i final fa quasi deu dies i sembla que els fallers no solament van cremar els monuments, també el coronavirus. València ha sigut la primera ciutat espanyola a permetre la celebració de les seues festes, una permissió que no tota la societat veia amb bons ulls a causa de la pandèmia.

La Conselleria de Sanitat va marcar un estricte protocol d’actuació per a donar llum verda a les Falles. Si bé molts van complir amb això i van donar exemple de la possibilitat de gaudir d’unes festes segures; d’altres van participar en concentracions i botellons sense guardar distàncies de seguretat ni fer ús de màscares.

Malgrat això, sembla que les Falles podrien saldar-se amb èxit. Almenys, així ho indiquen de moment les dades sanitàries. Segons les últimes xifres del Ajuntament de València, la ciutat compta avui dia amb una incidència acumulada de 76 casos per cada 100.000 habitants. Si es compara amb la dada de l’última jornada prefallera (166), la incidència ha caigut 90 punts.

DOS SETMANES CLAU PER A VALÈNCIA 

Una altra dada que marca la tendència positiva és l’aportat per la Conselleria de Sanitat en l’última notificació de contagis. Aquest dilluns, l’autonomia sumava 632 nous positius, 278 a la província de València. Si bé la dada continua sent cridaner, està molt per davall al de la setmana passada quan es van notificar 952 contagis, 404 a València.

Aquesta tendència descendent s’acreix si es compara amb els dies previs a les Falles. El dilluns 30 es registraven 1.733 casos en la Comunitat Valenciana amb 682 a la província de València. Amb ells s’observa que tant a nivell autonòmic com provincial hi ha hagut un descens de més de la meitat.

No obstant això, encara que tot apunta a un escenari optimista encara no pot baixar-se la guàrdia. Tal com va recordar en l’última Mesa Interdepartamental el president de la Generalitat, Ximo Puig, el virus “segueix fora”.

A més, aquestes pròximes dues setmanes seran crucials per a poder marcar un veredicte més aproximat. Ja que el coronavirus s’incuba en un període mitjà de 5 dies que pot estendre’s fins fins i tot 14, València encara podria viure un repunt. De no ser així, la ciutat seria pionera en exemple de seguretat per a donar llum verda a altres festejos populars.