metro

València ha dissenyat una ciutat de 15 minuts. Aquesta urbs subministra els serveis als seus veïns sense necessitat que invertisquen més de 15 minuts en el desplaçament. Cal recordar que aquest projecte era tan sols una idea difusa fa cinc anys. Semblava impossible que s’apostara per derrocar un model tan fortament arrelat com el cotxe. En aquest cas, aquest vehicle dominava l’escena en la majoria de ciutats europees.

No obstant això, la incertesa de la ciutat 15 minuts s’ha anat instal·lant en molts municipis. El cas més cridaner és el de París. La seua alcaldessa, Anne Hidalgo, s’ha llançat de cap a l’objectiu de convertir la capital francesa en una referència internacional de la sostenibilitat. Segons el diari El Mundo, València també s’ha apuntat a aquesta idea de ciutat de 15 minuts.

Així doncs, l’objectiu traçat s’està plasmant en la guia urbanística de la ciutat per als pròxims anys. Aquest és el Pla General d’Ordenació Urbana. A mesura que es van revisant els plans específics de les 10 àrees funcionals que engloben tots els districtes de la ciutat, els tècnics incorporen els nous paràmetres per a complir les condicions de ciutat 15 minuts. Així ha sigut amb Nazaret, el centre històric, El Cabanyal i ara amb Campanar.

La intenció del consistori és que quan finalitze la revisió del Pla General, tots els districtes estiguen incorporats a l’estratègia de ciutat 15 minuts. Amb això, es pretén impulsar els desplaçaments a peu o amb mitjans de transport més sostenibles.