La America’s Cup podría volver a Valencia
El equipo Alinghi en el Puerto de Valencia durante la Copa de América 2007. / Ignacio de la Fuente (FLICKR)

La Copa d’Amèrica de Vela (America’s Cup) podria tornar a València en 2022. El Real Club Nàutic es postula com a seu candidata per a acollir la 37º edició. La reeixida història de València com a seu en 2007 i 2010, sumat a la seua infraestructura llesta per a usar i feta a mesura per a la competició, són alguns dels factors que postulen a la ciutat com a seu potencial de la pròxima edició.

El procés per a obtenir el dret exclusiu de posar a València com a candidata s’ha desenvolupat entre Francesco de Leo; Niccolò Porzio di Camporotondo (Kaufman & Partners/H2O Riders Science & Management); i Carlos de Beltrán (Real Club Nàutic de València).

De Leo ha assegurat que formen un grup de treball “compromès amb portar l’America’s Cup de tornada a València”. Segons assenyalen, porten mesos immersos en el procés amb inversors i empreses tecnològiques. “Ara hem de doblegar els esforços per a triomfar en aquesta obstinació de promocionar Espanya i València com Lab d’innovació de classe mundial”.

Des de el Real Club Nàutic remen en la mateixa direcció. “A causa del seu continu compromís amb el desenvolupament de la vela i la millora del sector nàutic valencià, és normal que el club siga un membre natural de la candidatura. Com a valencià i professional de la Copa Amèrica no puc imaginar una seu millor per a la 37ª edició”, explica Beltrán.

L’AMERICA’S CUP, UN PROPULSOR ECONÒMIC

Enmig de la pandèmia, Espanya cerca estimular la seua recuperació econòmica promocionant la seua Marca Espanya. L’objectiu és reactivar sectors crítics com el turisme i és que durant l’edició de 2007 tant equips com famílies van injectar més de 100 milions en l’economia.

A més, asseguren que ser seu del trofeu més antic de l’esport per tercera vegada, ajudaria a accelerar la recuperació; portaria un gran esdeveniment a Espanya; i consolidaria València com l’HUB europeu de l’America’s Cup.

“És un privilegi estar en aquesta posició. No obstant això, ara és el moment de l’acció. L’America’s Cup és un esdeveniment especial que pot beneficiar enormement a Espanya i València, particularment si un programa de llegat es posa en marxa”, assenyala Porzio. “Reconeixem les altres candidates, però creiem que inversors locals i nacionals afegits al clima de València, la seua cultura acollidora i els seus grans recursos de reducció de costos i operacionals seran clau per a convèncer als propietaris dels drets”, matisa.

ANGLATERRA ES POSTULA COM A SEU

A inicis del 2021, es va preparar documentació per a posicionar a València com a possible seu en cas que Auckland no es confirmara de nou. El govern neozelandès i Emirates Team New Zealand (guanyadors de la 36a America’s Cup) tenien un període de negociació de 90 dies per a acordar la continuïtat d’Auckland. El grup va considerar que no era apropiat elevar la iniciativa a l’administració abans que aquestes negociacions acabaren. Aquestes negociacions han acabat hui.

No obstant això, mentre el grup de treball reconeix l’oportunitat, comprèn la dinàmica real de l’actual situació econòmica. Per aquest motiu, el primer objectiu és assegurar finançament privat que cobrisca els costos inicials de l’esdeveniment i alinear el projecte amb els fons Next Gen EU.

No obstant això, València no és l’única opció i pugna amb altres països. De moment Anglaterra és l’únic país que ha confirmat la seua candidatura. En cas de triar-se aquest, la Copa d’Amèrica se celebraria en l’emblemàtica illa de Wight.