El calendario laboral de Valencia podría cambiar para 2023

El Ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest divendres el calendari laboral de València per a 2023. Finalment, les dos dates triades com a festivitats locals han sigut els dies 17 i 24 d’abril.

La proposta permetrà posar en marxa una experiència innovadora de setmana laboral de quatre dies. “Volem posar en marxa aquesta experiència de designar festiu el 24 d’abril, de manera que la ciutat tindrà quatre setmanes seguides de 32 hores laborables per a observar en viu els efectes sobre la societat, la mobilitat, l’economia, els hàbits…”, ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó.

La reunió del Ple Municipal ha tingut un caràcter extraordinari. La proposta de calendari no va tirar avant en la sessió ordinària del passat dia 17, al no comptar amb suficient suport en la votació per l’absència de l’Hemicicle en aqueix moment de diversos membres de l’equip de govern, la qual cosa va impedir una majoria suficient.

Per això, la Corporació s’ha reunit de nou amb l’objectiu d’aprovar definitivament el calendari laboral. De nou els grups d’oposició han votat en contra de la proposta. El regidor de Vox Vicente Montáñez ha qualificat la mesura de “experiment electoralista”. Ha assegurat que els seus resultats “són previsibles i seran un impacte negatiu en la productivitat”.

Per part seua, la regidora de Ciutadans Amparo Picó ha reiterat les seues crítiques a l’elecció del 24 d’abril com a festiu per entendre que no té cap tradició a la ciutat. Picó ha defensat el canvi de dia de festa hauria d’anar a la setmana de Falles o a la Setmana Santa Marinera. Finalment, el regidor del PP Santiago Ballester ha ratificat el seu vot negatiu i ha assegurat que “els perjudicats d’aquesta elecció seran els comerços”.

AIXÍ SERÀ EL NOU CALENDARI LABORAL DE VALÈNCIA 2023

El primer pont de l’any arrancarà en plenes festes nadalenques: el 6 de gener. El Dia de Reis caurà en divendres i permetrà a tots els espanyols comptar amb tres jornades de descans.

A partir d’ací començarà un trimestre sense pauses. Amb el 22 de gener i el 19 de març en diumenge, els valencians no tornaran a tenir un pont fins a Setmana Santa. Serà el divendres 7 d’abril quan començaran les vacances amb Divendres Sant. Aquestes s’estendran fins al dilluns 10 d’abril, data que se celebrarà el Dilluns de Pasqua.

Una setmana després tornarà a ser festiu. El dilluns 17 d’abril la ciutat de València descansarà amb la festivitat de Sant Vicent Ferrer. A aquest se sumarà el dilluns 24, festiu local que compensarà el 22 de gener. I una vegada més, només set dies més tard, es viurà un quart pont marcat per la festivitat del Dia del Treball: el dilluns 1 de maig.

En 2023 tampoc hi haurà pont per Sant Joan el 24 de juny en caure diumenge. Els valencians hauran d’esperar al dimarts 15 d’agost per a celebrar la Verge de l’Asunción.

Cara a octubre es viuran dos ponts consecutius: el dilluns 9 i el dijous 12, dies de la Comunitat Valenciana i la Hispanitat. Posteriorment arribarà l’1 de novembre (dimecres) amb la celebració de Tots els Sants.

Desembre tornarà a ser un mes clau en el calendari vacacional. Entre el dimecres 6 i divendres 8 arribarà un dels ponts més llargs de l’any en celebrar el Dia de la Constitució i la Immaculada. Posteriorment, se celebrarà el Nadal el dilluns 25 després de dos anys caent en cap de setmana.