Valencia abre un albergue para personas sin hogar para protegerlas del coronavirus
Un voluntario de Cruz Roja atiende a una persona sin recursos en la calle durante la pandemia. / Cruz Roja

La pandèmia i les diferents mesures de confinament i tocs de queda han impactat especialment sobre les persones sense llar. L’Ajuntament de València ha reforçat la seua intervenció amb el col·lectiu a través de l’obertura d’un alberg de caràcter sociosanitari que gestionarà Cruz Roja.

El dispositiu, que té caràcter temporal davant la pandèmia (en principi fins al 9 de maig de 2021), pretén allotjar i atendre les diverses necessitats de les persones sense llar de València a través d’un adequat aïllament, seguiment de la salut, necessitats bàsiques i psicosocials. L’alberg, amb capacitat de 50 places, i possibilitat d’ampliació fins a 90, ha obert avui a Ciutat Vella.

Aquest compta amb equipament sanitari per a la realització de proves PCR. A més, disposa d’instal·lacions per a l’aïllament preventiu necessari de les persones que esperen els resultats. El dispositiu contempla també estades d’aïllament i atenció per a casos positius de COVID-19.

Cruz Roja es posa al capdavant de la gestió

Davant la situació de pandèmia, Cruz Roja s’encarregarà de la gestió d’aquest nou alberg per a l’Ajuntament de València. Per a això es disposarà d’un equip sociosanitari i suport de voluntariat. Aquests donaran cobertura durant les 24 hores del dia a les persones allotjades.

Per a garantir un adequat seguiment de la salut dels qui romanen en el recurs, Creu Roja incorporarà solucions digitals com Teleassistència i terminals integrals: detectors de moviment, obertura de portes, tensiòmetre, temperatura i bàscula.

Altres projectes d’Atenció a persones sense llar a València

Des de març a juny, Cruz Roja Espanyola ja va realitzar un servei d’assistència sanitària i social per a l’Ajuntament de València. En aquest període es va atendre 610 persones en 32 assentaments de la ciutat.

L’actuació es va emmarcar en el Pla Cruz Roja Respon de suport a les persones més vulnerables enfront del COVID-19. Tots aquests projectes estan dirigits a donar resposta a les necessitats de persones que no poden accedir a un habitatge en condicions dignes.

Amb l’arribada de l’hivern i per tant baixada de temperatures, s’agreuja la situació de les persones sense llar. L’Ajuntament ja confia en Cruz Roja per a la gestió del Centre d’Emergències Climàtiques i Socials. Aquest està destinat persones sense llar quan ocorren fenòmens meteorològics extrems. Precisament es va activar a principis de novembre durant l’episodi de fortes pluges atenent 45 persones.