El uso de mascarillas podría ser obligatorio en toda España
El presidente del gobierno, Pedro Sánchez, protegido con mascarilla, acompañado del Ministro de Sanidad, Salvador Illa. / FOTO: EFE.

Les imatges de gent passejant sense màscares podria tenir els dies comptats a Espanya. El Ministeri de Sanitat estudiarà hui la necessitat de instaurar l’ús obligatori de màscares en els espais públics.

La mesura s’abordarà aquesta mateixa vesprada en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). Aquesta eina de seguretat davant la pandèmia es debatrà entre el mateix Ministeri i els 17 governs autonòmics. Això podria produir-se moments abans de l’anunci oficial de les autonomies que passen a la Fase 1.

En el cas del transport públic la nova regulació és clara i obliga al seu ús. No obstant això, ara podria anar-se un pas més enllà per a la seua utilització en vies públiques i altres espais.

Des de Sanitat ja es va informar de la possibilitat d’adopció d’aquesta mesura en la reunió del dilluns. Segons el ministre Salvador Illa, la proposta va generar una diversitat d’opinions sense concloure’s la seua obligatorietat o no.

Hi ha arguments en pro i en contra. Mai ens hem negat a revisar les nostres mesures conforme evolucionen les etapes i hi haja nova evidència”, va assenyalar Illa. “Ara estem en fase d’avaluar si escau o no el seu ús obligatori en determinades situacions”.

ELS PERILLS DE LES MÀSCARES FFP2

Aquesta setmana, el Ministeri de Consum ha desaconsellat l’ús de les màscares FFP2 de manera generalitzada. Segons el Ministeri, en el cas d’aquestes màscares és necessari que l’usuari siga conscient que aquest tipus d’EPI pot dificultar la respiració més que les màscares higièniques o quirúrgiques. Per això, personal no especialitzat pot tendir a tocar-les i recol·locar-les contínuament amb el risc de contaminació.

En ser material principalment destinat a professionals, pot generar una falsa sensació de seguretat. Finalment, s’ha de tenir en compte que les persones que realitzen activitats físiques o algunes persones amb dificultats respiratòries poden no tolerar el seu ús. Per aqueixa raó, la seua utilització social ha de realitzar-se amb prescripció mèdica.

Fa dues setmanes, el Ministeri va publicar una guia amb claus per a l’adquisició i ús de màscares. D’aquesta manera, se cerca que la ciutadania faça una compra i un ús responsable i conscient del producte. També que s’informe de quins tipus hi ha en el mercat i de quin és el més útil per a la seua situació personal.