Una protesta de apicultores toma las calles de Valencia y termina en un baño de miel
Un apicultor se baña en miel para denunciar la situación del sector. / EUROPA PRESS

Els apicultors valencians han pres els carrers de València per a reclamar un «pla de rescat» al Consell. El sector s’ha mobilitzat aquest matí amb una gran ‘camionada’ que ha col·lapsat l’A-3. A més, alguns dels manifestants s’han banyat en mel davant la porta de la Conselleria d’Agricultura com a senyal de protesta.

La concentració ha arrancat a les 08.00 hores a Quart de Poblet. Centenars de camions han eixit a la carretera conjuntament amb l’objectiu d’arribar fins a la Conselleria i Les Corts. La gran concentració de vehicles ha provocat retencions de fins a tres quilòmetres. No ha sigut fins a les 11.00 quan l’A-3 ha recuperat el seu curs normal.

En la protesta han assistit apicultors de La Va unir Llauradora i Ramadera, AVA-Asaja, Asaja Alacant, UPA-PV, CCPV-COAG, ApiAds, L’Ossa, Arva i APAC. Tots ells han exigit un «pla de rescat» que reactive un sector que asseguren estar «completament arruïnat».

L’APICULTURA VALENCIANA, EN PERILL D’EXTINCIÓ

«No són només les nostres explotacions, és l’ecosistema complet el que està en perill», han comunicat. «Que la gent sàpia que l’apicultura està en perill d’extinció i s’acabarà», ha advertit Alejandro Boronat, de l’Organització Sindical Apícola (OPA).

Els apicultors han explicat que si desapareixen les abelles i els treballadors que pol·linitzen els camps «no hi ha aliments, no hi ha agricultura i no hi ha vida en aquest planeta ni biodiversitat». «Ara mateix entre el 50-60% dels ruscos d’aquest territori estan en els magatzems, buides i mortes«, ha denunciat Pablo Sáez, responsable del sector apícola de CCPV-COAG.

Un apicultor banya en mel a un altre enfront de la Conselleria d’Agricultura en senyal de protesta. / EUROPA PRESS

«El sector està totalment en la ruïna i l’Administració no està fent res per a conservar i mantenir el valor que té l’apicultura», ha criticat. Per això, el sector ha reclamat unes ajudes agroambientals a la biodiversitat «dignes». El sector exigeix ajudes directes de 25 euros per rusc i rebutgen l’acord del Consell de la ‘pinyolà’.

LA MEL VALENCIANA ES QUEDA FORA DEL COMERÇ

Sáez també ha detallat que la poca mel valenciana que es produeix no s’està comercialitzant. Segons ha explicat, «les poques compres que es realitzen s’estan fent a 3,20 euros», enfront d’un cost de producció que «supera els 4 euros».

A més, també ha posat el focus en «la competència deslleial». Ha criticat «unes falses mels que estan entrant pels ports de València, Barcelona i Algesires». «Si en tot el territori espanyol la situació és dolenta, ací és molt pitjor. Portem 30 anys amb una normativa que ens expulsa del nostre territori, que és el decret de la pinyolà».

Sáez ha comentat que les explotacions estan tancant complicant-se així que els joves continuen amb el treball. «Estem completament arruïnats. Portem tres anys amb molt males collites, a part de l’augment dels costos de producció, de la competència deslleial de la indústria que està portant milers de tones de falsa mel al mercat. Volem que tant l’administració valenciana com l’estat espanyol treballen per a solucionar aquestes problemes», ha demanat.