Investigación jabalíes y conejos

Un estudi constata que alguns animals que s’alimenten de fruita, com els senglars i els conills, prefereixen consumir taronges infectades per fongs o bacteris abans que taronges sanes.

L’estudi sobre localitzacions tropicals i mediterrànies sigut realitzat per l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV).

El treball ha demostrat que “no és que aquests animals no vulguen fruita podrida, sinó que els agrada molt més que la sana”, ha apuntat Leandro Peña, investigador del CSIC, en un comunicat.

Els investigadors han dut a terme diferents assajos durant tres campanyes. Una mediterrània, en parcel·les experimentals de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries, i una altra tropical, més concretament en Sao Paulo (Brasil).

La fruita model que es va utilitzar va ser la taronja. El resultat va ser que la meitat d’elles les infectaven amb Penicillum digitatum, també anomenat fong verd, i l’altra meitat, que actuava com a control, es deixava intacta.

Les proves duraven entre set i deu dies i mitjançant càmeres fotogràfiques amb visió nocturna es va registrar el comportament dels animals.

D’aquesta observació, van concloure que els animals que més s’acostaven a la fruita infectada van ser el senglar i la paca comuna, en el cas de l’ambient tropical, i el conill en el mediterrani.

La recerca també posa de manifest que els fongs semblen reforçar les interaccions positives que mantenen moltes plantes de fruits carnosos amb alguns vertebrats que, després d’ingerir els fruits i les seues llavors, alliberen aquestes últimes lluny de les plantes mare i permeten la seua expansió a nous hàbitats.

Aquest treball també té importants repercussions, asseguren les institucions implicades, en l’estudi de la naturalització de moltes espècies conreades i espècies invasores en mostrar, per exemple, que els fongs podrien estar facilitant l’expansió d’alguns cítrics domèstics en boscos tropicals de Brasil i Argentina.