L’última predicció de Margarita del Val encén les alarmes

La viròloga adverteix que els joves poden arrossegar seqüeles neurològiques a llarg termini i desenvolupar problemes respiratoris futurs

La última predicción de Margarita del Val enciende las alarmas
La viróloga del CSIC Margarita del Val en el laboratorio.

Contraure el coronavirus encara que un siga jove pot portar conseqüències futures. La viròloga del CSICMargarita del Val, ha alertat a la societat civil per a actuar amb precaució. Segons aquesta, un 10% de la població juvenil podria patir seqüeles neurològiques després de passar la malaltia.

“Una de cada deu persones de 15 i 30 anys acaba amb problemes per a concentrar-se, de memòria, de boira mental“, ha assegurat la viròloga en una entrevista a ‘El Programa d’Ana Rosa’. A més, ha assenyalat que “un de cada sis acaba amb fatiga i problemes per a respirar bé”.

Per això, del Val ha tornat a advertir als vacunats de no descurar-se i protegir a la població jove. “L’objectiu en aquesta nova fase ha canviat. Els vacunats hem d’anar amb compte de no contagiar als joves i evitar que ells es contagien entre si”.

“Pot haver-hi molts contagis i és cert que hi haurà poques hospitalitzacions i defuncions dels joves, però cal protegir-los. Tenen problemes de seqüeles de COVID a llarg termini i és molt preocupant”, ha declarat.

DEL VAL ALERTA ALS VACUNATS: PODEN EMMALALTIR I PROPACAR EL CORONAVIRUS

D’altra banda, la viròloga també ha demanat als immunitzats no descurar-se per ells mateixos. Assegura que la vacuna no deixa lliure de contagi i existeixen opcions de contraure el coronavirus. “Porte sis mesos dient-ho. Les persones vacunades estan protegides dels símptomes, però no del contagi. Elles es poden contagiar, sabem que unes tres vegades menys, però sí que poden agafar el virus”, aclareix.

La càrrega viral que tenen aquestes persones que es contagien estant vacunades, tinguen o no tinguen símptomes, és bastant alta. És quasi tan alta com la de les persones no vacunades. Per tant, és molt probable que puguen contagiar a uns altres”.

Malgrat l’avís, del Val no renega de la vacuna ni incita a no utilitzar-la i és que assegura que aquesta és clau per a alleujar els símptomes en cas de contraure la COVID-19. “Els símptomes sempre són menors que si no estigueren vacunats”, afig amb contundència.