El Tribunal de les Aigües: El gran desconegut?

Desenes de turistes contemplen cada dijous la sessió del Tribunal de les Aigües, la institució de justícia més antiga d'Europa

Desenes de turistes es congreguen cada dijous enfront de la porta dels Apòstols de la Catedral de València per a conéixer el Tribunal de les Aigües, la institució responsable de resoldre els conflictes relacionats amb l’ús de l’aigua per a regar els camps de les 8 séquies de la “horta valenciana”.

Una recomanació de les guies turístiques que, no obstant això, encara es desconeix entre els valencians.

Parlem de la institució de justícia més antiga encara en funcionament de tot el continent europeu i des del 2009 és Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

La teoria més acceptada és que el seu origen se li pot atribuir als romans que van conquistar aquestes terres i van veure necessari establir unes lleis per a gestionar el repartiment de l’aigua.

A les 12 en punt de cada dijous sonen les campanes de la torre del Micalet i es constitueix el tribunal, format pels 8 representants de les séquies dels quals un d’ells sempre és nomenat president per un temps.

Les denúncies de cada séquia es discuteixen amb les mateixes regles i format que en l’Edat mitjana, encara que també és fonamental la mediació prèvia per a evitar arribar a judici. Com a curiositat, les penes encara són imposades en “sous”, en referència al sou diari d’un guarda de la séquia.

Passejar pel centre de València cada dijous és trobar-se amb la història de la ciutat gràcies al Tribunal de les Aigües.