Imaginem que ens digueren que podem viatjar amb tren des de València fins a Madrid en 35 minuts o a París en una hora. És ciència-ficció? No, és el transport del futur, el sistema hyperloop, i l’empresa valenciana Zeleros l’està construint.

El sistema de transport hyperloop va ser inventat fa més de dos-cents anys i popularitzat per Elon Musk en 2013. Aquest sistema es basa en càpsules que viatgen levitant a alta velocitat dins d’un sistema de tubs a baixa pressió.

Hyperloop combina la comoditat del tren, la velocitat de l’avió i la freqüència d’un metre. La baixa pressió i la levitació fan que la la resistència dels vehicles que circulen pel tub siga mínima. Això té com a resultat un consum energètic reduït i permet aconseguir velocitats de fins a 1000km/h.

Mostra de la maqueta de Zeleros en el Museu de les Ciències.

NAIXIMENT DE ZELEROS

Musk va convocar un concurs perquè universitaris i enginyers proposaren els seus millors dissenys del denominat tren del futur. Juan Vicén, David Pistoni, Ángel Benedicto, Daniel Orient i Germán Torres i el seu professor Vicente Dolz Ruiz, es van presentar a la competició. El seu disseny va resultar guanyador del SpaceX Hyperloop Design Weekend en les categories Disseny General i Propulsió.

Tres dels components d’aquest equip van llançar en 2016 la startup Zeleros. L’objectiu era desenvolupar la seua tecnologia diferencial d’hyperloop. L’empresa, amb seu a València, compta amb un enfocament diferencial que minimitza costos d’infraestructura.

Zeleros forma part de Lanzadera, l’acceleradora d’empreses de Juan Roig. Aquesta ja ha aconseguit mobilitzar a companyies industrials, centres d’investigació i institucions en el desenvolupament.

Interior de la maqueta de l’hyperloop de Zeleros.

EXPOSICIÓ DE LA PRIMERA MAQUETA A VALÈNCIA

Hui dia és possible conèixer més de prop la tecnologia hyperloop. Zeleros ha creat una maqueta del tren ultrasònic que està exposada en el Museu de les Ciències. A través d’aquesta i un sistema de panells informatius es pot conèixer en què consisteix el tren del futur.

L’exposició romandrà a València fins al 2 de maig, data en la qual serà retirada per al seu trasllat. La pròxima mostra a la que serà dirigirà aquesta maqueta és ‘Expo Dubai’.

El següent pas que seguirà Zeleros serà el de tractar d’unir totes les tecnologies en la mateixa nau. Per a aconseguir provar el funcionament, el projecte requereix d’un gran espai, per la qual cosa la companyia valenciana ja ha entrat en contacte amb el Govern.