Hui 27 de febrer se celebra el Dia Nacional del Trasplantament, una data que cerca retre homenatge tant al gremi de la salut, com als milions de persones que cada any decideixen donar una part de si mateix per a ajudar a uns altres a tenir una vida una mica més duradora.

Espanya és líder mundial en donació i trasplantaments, i ho és durant 28 anys consecutius. En aquest 2019, últim any de què es tenen dades, el nostre país va aconseguir un nou màxim històric amb 48,9 donants per milió de població (p.m.p.), amb un total de 2.301 donants. Això ha permès que durant l’any passat s’hagen  realitzat 5.449 trasplantaments d’òrgans, amb màxims històrics en trasplantament renal i pulmonar.

José i Daniel, dos exemples de superació

Precisament en aquest dia des de 7Televalencia posem el focus en les persones que estan esperant un trasplantament: Daniel Gallego, president de la federació nacional d’associacions ALCER (Associació lluita contra les malalties renals) i José Navarro, President d’Alcer Túria.

Tots dos ens relaten com canvie la seua vida quan els van informar que patien una malaltia renal i també com d’especial va ser el moment en què els van avisar que tenien un donant compatible amb ells.

El més dur per a ells va ser ser conscient que la seua vida passava a dependre d’una màquina, la de diàlisi.

En el cas de Daniel, ell ara està de nou a l’espera d’un segon trasplantament doncs, encara que molta gent no el sàpia, ens comenta, un trasplantament no sol durar més de 15 anys pel que les persones joves que el reben han de sotmetre’s al llarg de la seua vida a una altra intervenció d’aquest tipus.

Les dades de trasplantaments en la Comunitat

En l’any passat 2019 els hospitals de la Comunitat Valenciana van batre el seu rècord històric de donació d’òrgans amb 255 donants. Això suposa on 6,7 per cent més que en l’exercici anterior. A més, l’any passat es van realitzar 552 trasplantaments en la Comunitat i altres 50 en altres autonomies amb òrgans procedents d’aquest territori.

Amb aquestes dades la taxa de donació es va situar l’any passat en 51,4 donants per milió de població, per damunt de la mitjana nacional (48,9) batent-se un rècord històric de donació en la Comunitat.

Aquest no ha sigut nostre únic rècord ja que s’ha aconseguit la donació de 6 donants en menys de 12 hores.

A més durant l’any 2019, el 90% de les famílies valencianes van dir sí a la donació enfront del 89,2% de 2018. L’objectiu del pla Estratègic de la Conselleria de Sanitat era incrementar la donació d’òrgans en un 10% i amb les dades a la mà aquesta xifra ja s’ha incrementat un 24%.