tractorada

Enganyats, així se senten els agricultors i ramaders valencians; viuen, segons les seues pròpies paraules, una situació límit. És per això que avui han decidit eixir al carrer en una gran tractorada. A peu o en els seus tractors els agricultors han col·lapsat el centre de la ciutat de València per a reclamar una solució a la seua situació.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), ASAJA Alacant-Joves Agricultors, la Federació Provincial d’Agricultors i Ramaders de Castelló (FEPAC-ASAJA), La VA UNIR de Llauradors i Ramaders i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV), principals associacions agràries han participat conjuntament en aquesta tractorada, una mobilització sense precedents.

El recorregut s’ha iniciat en la Plaça Sant Agustín des d’on s’han traslladat cap a carrer Xàtiva, el carrer Colón, la Porta de la Mar i l’avinguda de Navarro Reverter (consulta el recorregut). Les protestes finalitzaran amb el lliurament, a la nova delegada del Govern, Gloria Calero, d’un document reivindicatiu i la petició d’una reunió per a abordar mesures orientades a millorar la rendibilitat dels productors.

Centenars de tractors i agricultors arribats en autobusos de les tres províncies han reclamat en aquesta tractorado mesures tant al nou Govern d’Espanya com a la Generalitat i especialment a la Unió Europea, davant els acords comercials amb tercers països que “deixen fora” als productors locals.

L’objectiu ha sigut deixar clar que “els agricultors no són el problema” i instar que “els partits polítics de tots els colors facen alguna cosa”, així com demanar a la societat que no els “criminalitze”.

Tractorada per la inacció de les administracions

Concretament els agricultors demanen a les administracions que reaccionen en el seu defensa, consideren que porten més de 25 anys sense una aposta clara orientada a salvar un sector que es troba en perill de mort, comenten.

En declaracions a 7Televalencia el vicepresident d’AVA-ASAJA, Bernardo Ferrer, deia que no poden excusar-se les administracions. Aquestes han de legislar en matèria de preus per a evitar que els agricultors embenen a pèrdues i els seus productes després siguen venuts per tercers amb un increment, en alguns casos, del 2000% del seu preu, com va ocórrer en la passada temporada del caqui.

Les seues peticions passen perquè el nou govern de Pedro Sánchez comença a abordar una llei de cadena alimentària “justa” que delimite els preus en origen, amb uns mínims com la norma aprovada a França en 2018, i que baixe la pressió fiscal que suporten els agricultors “endolcint una mica els impostos”, ja que recorden que també són empresaris.