fin de año
La Plaza del Ayuntamiento de Valencia durante las campanadas en Nochevieja.

El 2020 té les hores comptades per a arribar a la seua fi. Aquesta nit la Comunitat Valenciana donarà la benvinguda a un nou any encara que ho farà sota restriccions. La normativa més cridanera és el toc de queda l’horari del qual es retarda hui una hora en declarar-se com a excepció tant Nochebuena com a Nit de cap d’any.

Tal com ja es va anunciar, els valencians tindran limitada la mobilitat a partir de les 24:00 hores. Això impedirà que molts grups familiars o d’amics puguen compartir el moment de les campanadas. De fet, el president de la Generalitat ValencianaXimo Puig, declarava ahir de forma contundent que enguany “està prohibida la Nit de cap d’any i la Tardevieja”.

Per a això, el Consell i la delegació del Govern en la Comunitat Valenciana han alçat un ampli desplegament de les Forces de Seguretat de l’Estat. Hui tant la Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil vetlaran més que mai per l’ordre públic. L’objectiu és evitar concentracions de gent i aglomeracions que puguen fer perillar l’evolució de la pandèmia. De fet, des de l’Ajuntament de València ja es va anunciar que aquesta Nit de cap d’any es tancarà la plaça per a evitar concentracions de gent.

Puig va recordar ahir que les sancions seran greus. Les multes podran ser superiors als 6.000 euros i fins i tot comptar amb “una conseqüència penal”.

LA PANDÈMIA ES DESCONTROLA EN LA COMUNITAT VALENCIANA

De moment les dades estan lluny de ser esperançadors. En aquesta mateixa setmana s’han batut dos rècords globals. D’una banda, el dimarts es va aconseguir la màxima xifra de contagiats des de l’origen de la pandèmia amb més de 3.500 positius en una jornada. A això se li va sumar el rècord del dimecres però en aquest cas de víctimes mortals. Ahir es va aconseguir el màxim número de morts arribant a les 70 defuncions per coronavirus.

Des de la Generalitat ja s’ha avançat que podrien haver-hi més restriccions en els pròxims dies. No obstant això, serà el dilluns quan es reunisquen per a avaluar la situació epidemiològica de l’autonomia.

MESURES ACTIVES FINS Al 15 DE GENER

Entrada i eixida en la Comunitat Valenciana.

 • Tancament Perimetral de la Comunitat Valenciana. Queden exclosos aquells desplaçaments degudament justificats.

Horari nocturn.

 • La limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn serà des de les 23.00 fins a les 6.00 hores. En les nits del 24 i 31 de desembre la restricció de mobilitat començarà a les 24:00 hores. Aquest únicament permetrà el retorn al domicili.

Permanència de grups de persones en espais públics i privats.

 • Es limita a un màxim de 6 persones les reunions soci-familiars, excepte entre convivents. Es recomana que en aquestes reunions no se superen els dos grups de convivència.

Esdeveniments o activitats amb concentració de persones.

 • Els esdeveniments i activitats podran celebrar-se sense superar les 150 persones, incloent participants i organitzadors, ni superar l’aforament del 50%. No es permeten els espectacles itinerants.
 • Els mercats ambulants podran instal·lar fins a un màxim del 50% dels llocs habitualment autoritzats, podent augmentar l’espai disponible, de manera que es produïsca un efecte equivalent per a garantir que es mantinga la distància de seguretat i s’eviten les aglomeracions. O alternativament es podrà optar per limitació i control d’aforament al 50% de la seua capacitat sense limitar el nombre de llocs.
 • Per Nadal es permetran les cavalcades estàtiques en llocs on es puga controlar l’accés, garantint sempre el compliment de totes les normes d’higiene, ús de màscara, distància de seguretat interpersonal, nivell d’aforament i mesures de prevenció.
 • També s’autoritzarà que els Reis Mags realitzen un recorregut als pobles i ciutats a bord de vehicles de transport perquè puguen veure-ho el major nombre de xiquets, evitant aglomeracions i recomanant a la població el seguiment des de balcons o accés als seus habitatges, evitant desplaçaments. No es permet tirar caramels, ni objectes de la cavalcada a la via publica.

Activitats firals i parcs d’atraccions.

 • Els centres firals i parcs d’atraccions poden obrir al públic fins al límit d’aforament del 50%. S’inclou en aquest apartat els parcs temàtics, zoològics, aquaris, safari-park i establiments de jocs amb armes simulades. S’establiran sistemes de limitació i control d’aforament.

Activitats de guia turístic.

 • El grup màxim serà de 15 persones en espais a l’aire lliure i 10 en espais tancats incloent al guia.

Activitat física i esportiva.

 • Es permetrà l’ús de vestuaris, mantenint la distància de seguretat. No es permetrà l’ús de dutxes.
 • Es poden realitzar activitats en el medi natural en grups de fins a 30 persones.
 • Es podrà fer ús dels vestuaris en les piscines però no utilitzar dutxes ni fonts d’aigua.
Esdeveniments esportius.
 • La celebració dels esdeveniments esportius, entrenaments o competicions esportives no professionals que se celebren en instal·lacions esportives podran desenvolupar-se amb un aforament de públic màxim del 30%, i amb un límit de 150 persones assistents.
 • Els esdeveniments esportius o competicions esportives que es realitzen a l’aire lliure en espais naturals o en la via pública, hauran de desenvolupar-se evitant les aglomeracions de públic. En qualsevol cas, la celebració d’aquests esdeveniments que se celebren a l’aire lliure en espais naturals o en la via pública, podran desenvolupar-se amb un aforament de públic màxim del 30%, sempre que no se supere el límit de 150 persones assistents.
 • En cas d’instal·lacions provisionals de graderías o delimitació d’espais reservats al públic, s’establirà un límit aforament de públic màxim del 30%, amb un límit de 150 persones assistents.
 • En els esdeveniments esportius, entrenaments o competicions esportives que se celebren en instal·lacions esportives o a l’aire lliure en espais naturals o en la via pública, no podran participar més de 150 persones esportistes.
 • No podran celebrar-se carreres populars típiques de les festes nadalenques.
Restauració i hostaleria.
 • Es limita a un màxim de 6 persones les reunions soci-familiars, excepte entre convivents.
 • Es recomana que en aquestes reunions no se superen els dos grups de convivència.
 • L’horari de tancament serà a les 23.00 hores, excepte les nits del 24 i 31 de desembre que serà a les 00.00 hores.
 • L’ocupació de les taules serà d’un número màxim de 6 persones.