El temporal de pluja i vent que ha afectat la Comunitat Valenciana esta Setmana Santa ha finalitzat després de deixar registres històrics de pluja, com els 302 litres per metre quadrat en sol 24 hores a Xàbia (Alacant), i l’anunci del Consell d’ajudes per als municipis afectats.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha informat que no hi ha ja actiu cap avís meteorològic en la Comunitat. Segons Aemet, a Xàbia es van arribar a acumular 302 litres en 24 hores, mentres que a la ciutat d’Alacant este és el tercer abril més humit, amb 124 l/m2 acumulats, per darrere dels 144 de 1946 i els 128 d’abril de 1954.

El director general de l’Agència de Seguretat i Reposada a les Emergències de la Generalitat, José María Ángel, ha anunciat després de reunir-se amb l’alcalde de Xàbia que el pròxim ple del Consell aprovarà un decret per a facilitar ajudes als ajuntaments afectats pel temporal de pluges, vent i fenòmens costaners d’aquesta Setmana Santa.

Ha recordat que aquests decrets se solen aprovar “en qualsevol emergència natural que es produeix, bé d’incendi o de pluja”, i així es va fer en els episodis de pluges d’octubre i novembre, tant per a les comarques de Castelló com les de València, i en l’episodi de nevades.

Durant el cap de setmana han hagut de ser rescatades més d’un centenar de persones que van quedar bloquejades amb els seus vehicles, o els seus habitatges inundats.

Diverses persones observen els danys causats a la Platja Cala Bosc, La Zenia, Oriola. EFE/Marcial Guillén

Setmana Santa catastròfica per al sector hostaler

Per al sector hostaler, la Setmana Santa de la Comunitat Valenciana ha sigut “catastròfica” per les adverses condicions meteorològiques, i fins i tot en alguns locals de costa les reserves han caigut fins a un 80 per cent respecte a anys anteriors.

El president de la Federació d’Hostaleria de València (FEHV), Manuel Espinar, ha afirmat que no recorden una Setmana Santa tan negativa com la d’enguany.

Segons Espinar, les reserves en alguns establiments hotelers s’han reduït en més d’un 50% i en locals de costa han arribat al 80%, ja que no han pogut obrir a les nits, una situació que, afirma, “és irreversible” pel que s’ha deixat de facturar.