Aquest dimarts 1 de juny entra en vigor la nova tarifa de la llum. A partir de hui els rebuts passaran a dependre de quan es realitze i no de la quantitat de consum. Per aquest motiu, posar la llavadora a la nit o planxar el cap de setmana pot fer que la teua factura es reduïsca uns quants euros.

Per a això és important tenir en compte les tres franges horàries. D’una banda tenim la punta, que és la més cara (de 10-14h i de 18-22h). En segon lloc la plana, amb un preu intermedi (de 08-10h; de 14-18h; i de 22-24h). I finalment, la barre que és la més barata (de 24:00 a 08.00 incloent tot el dissabte, diumenge i festius).

El preu de l’hora barre serà un 95% més barat que el de la punta i un 25% més baix que el del període pla. Així ho estableixen fonts de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

A més de les franges horàries, la nova factura permet contractar dos trams de potència amb la finalitat d’ajustar els consums. Per aquesta raó, és important conèixer quan convé utilitzar determinats electrodomèstics o fer les tasques que més consum elèctric comporten.

Quan és més barat consumir electricitat?

A l’hora d’ara d’estalviar en la tarifa és important consumir energia fonamentals en les hores més econòmiques. Així ho assenyalen des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la CNMC i el comparador de tarifes de Selectra.

Des d’aquestes entitats expertes recomanen consumir electricitat qualsevol dia de la setmana de 00.00 a 8.00 del matí. Aquestes entitats també recomanen consumir energia els festius nacionals amb data fixa (per exemple, l’1 de maig). No obstant això, durant el cap de setmana no hauràs de preocupar-te per l’hora.

Així pots estalviar fins a 500 euros al mes en la tarifa de la llum

La clau està en l’ús d’alguns electrodomèstics. L’OCU explica que es pot reduir la factura traslladant l’ús dels electrodomèstics a les hores més barates. En aquest sentit, es podrien estalviar 100 euros anuals si es desplaça l’ús de la cuina del període barre o pla. És a dir, si evitem cuinar entre les 10.00 i les 14.00 hores, i entre les 18.00 i les 22.00 hores dels dies laborables. Així mateix, es pot estalviar planxant durant el període pla i no punta.

Al mateix temps, l’hora de posar la llavadora també seria clau. Si aconseguírem traslladar tot el consum a les hores barre de la llavadora, només es gastaria 3 euros a l’any per l’ús d’aquest aparell. També s’estalviarien 130 euros a l’any si programem l’ús de la llavadora, l’assecadora i el rentavaixella a la nit o els caps de setmana.

D’altra banda, es restarien 234 euros a la factura de la llum si es calfa l’aigua dels termos elèctrics en el període barre. En cas de disposar de cotxe elèctric, és aconsellable carregar-ho de dilluns a divendres (24:00-8.00 hores). Una altra opció que abaratirà el rebut és carregar-lo els caps de setmana i festius. Amb aquesta acció s’estalviarien 204 euros anuals.

Cambia las tarifas de la luz: nuevos usos horarios y consejos para ahorrar
A partir d’ara es podran contractar dues potències. / Europa Press

La potència, un altre factor important a l’hora d’estalviar

Igual que les franges horàries, la potència també permet estalviar en la factura de la llum. A partir d’ara s’inclou la possibilitat de tenir dues potències. Cada kW que contractes per a les hores punta i pla costa 30,67 euros a l’any. Mentrestant, el kW contractat per a les hores barre són 1,42 euros per any.

Un consumidor mitjà que té una potència 4 kW, si ajustara la punta a 3,5 kW i la barre a 2,3 kW, obtindria una reducció en la factura elèctrica del 3,4%. La CNMC assenyala que ajustar la potència de cada electrodomèstic per a repartir el seu ús farà que es reduïsca el rebut elèctric.