Un solar del centro se transformará en un jardín inspirado en la huerta
Dibujo del proyecto "Bardissa" para la creación del Jardín Trini Simó. / AYUNTAMIENTO DE VALENCIA

El solar dels jesuïtes del centre de València es transformarà en el futur Jardí Trini Simó, inspirat en l’horta tradicional valenciana. Aquest projecte, realitzat a través de concurs, ha sigut atorgat al pla «Bardissa» de l’arquitecte Carmel Gradolí. A més de ser la proposta guanyadora a través de l’elecció del jurat, el guanyador ha rebut un premi de 10.000€.

Aquest nou «pulmó verd» arribarà a València per a incorporar els tres elements del paisatge agrícola: horts, camins i séquies. Amb el vistiplau a la posada en marxa del projecte, s’inicia així el procés de crear una supermanzana verda. Aquesta reforma articularà el Jardí Botànic en continuïtat d’altres paratges com el Jardí de les Hespérides i el Jardí del Túria.

S’estima que el projecte tinga un pressupost aproximat de dos milions de dos euros. A més, dins de sis mesos es coneixerà la redacció completa de la planificació definitiva.

EL JARDÍ TRINI SIMÓ, REFERENT DE L’AGRICULTURA URBANA

Durant la presentació de la reforma, l’alcalde del València, Joan Ribó, es va mostrar satisfet amb la posada en marxa a la creació del Jardí Trini Simó. A més, va comentar que aquest punt serà útil per a l’agricultura urbana. També va destacar el seu gran potencial com a punt d’interès per a habitants i visitants.

Respecte al nom del jardí, l’alcalde va explicar que Trini Simó va ser una de les persones que va lluitar per tenir un nou pulmó verd a la ciutat. A més, el màxim responsable municipal també es va mostrar orgullós per haver complit els terminis previstos en el projecte.

Disseny guanyador del futur jardí Trini Simó.

A més de la proposta guanyadora, també s’han conegut la resta de propostes premiades. El projecte «Huit Séquies», de l’arquitecta Lola Doménech, ha sigut premiat amb 5.000 euros. En tercer lloc ha quedat la proposta «Miradhort» de Juan Miguel del Rey i Carlos Campos amb un premi de 3.000 euros.

EL PROJECTE MILLORARÀ LA CONNEXIÓ AMB LES SEUES VIES ADJACENTS

Entre les virtuts del projecte «Bardissa», el vicealcalde de València, Sergi Campillo, va destacar la connexió que es fa dels eixos nord-sud i aquest-oest de la ciutat. A més, va comentar que el disseny planteja les alineacions amb les vies confrontants, el tancament del jardí i la seua relació amb el Jardí de les Hespérides.

Per part seua, Lara Llop, arquitecta i tècnica del despatx de Gradolí, va comentar amb més detalle les característiques de la proposta. En primer lloc, va destacar la intenció de potenciar el sistema Botànic-Jesuïtes recuperant la imatge tradicional del Nord de València. Així mateix, l’arquitecta va afirmar que el Jardí de les Hespérides no patirà cap alteració.

Així, el futur Jardí Trini Simó evocarà el paisatge de l’horta; facilitarà l’accessibilitat; i fomentarà la biodiversitat. A més, ampliarà els horts didàctics del Jardí Botànic i disposarà d’espais per al descans i la reunió.