Generar fred aprofitant la calor és possible. Està nova tècnica que plantegen investigadors de la Universitat Politècnica de València ofereix una alternativa més ecològica i més econòmica a l’ús de l’electricitat.

El funcionament es produix a través de plaques solars. En elles s’acumularia la calor del sol i amb aqueixa temperatura es calfaria un oli capaç de generar energia. Aquesta permetria gràcies a un motor fer funcionar els sistemes de refrigeració.

Vicente Dolz, professor de la UPV i investigador responsable del projecte, assegura que es tracta d’un sistema «molt més eficient» i que seria senzill d’implementar. En aquest moment l’equip es troba construint el primer prototip. Ja hi ha algunes empreses de construcció interessades a poder provar-ho i posar-ho en marxa en pròximes edificacions.

Una dels avantatges que permet aquest nou procés és la hibridació. De manera autònoma podria refrigerar a temperatures normals un espai de 50 m2; però si fóra necessari un reforç podria  funcionar de manera alternativa amb el corrent elèctric, augmentat així la seua potència.

Aquestes plaques de calor podrien estar funcionant en poc temps i estan especialment pensades per a ciutats com València. Llocs amb moltes hores de sol i altes temperatures, milloren el rendiment d’aquesta propostes posat que s’afavoriria l’acumulació d’energia.

A més, aquest mateix sistema serviria a l’hivern per a poder calfar l’aigua o la calefacció, suposant un estalvi important en la factura de la llum al llarg de tot l’any.