Delfines encontrados muertos en las costas valencianas tras el paso de la borrasca.
Delfines encontrados muertos en las costas valencianas tras el paso de la borrasca.

Un total de set dofins han aparegut encallats en les costes de la Comunitat Valenciana durant el temporal passat, segons ha constatat la Xarxa de Varamientos, composta per la Conselleria d’Agricultura i Transició Ecològica, Universitat de València i Fundació Oceanogràfic.

El 20 de gener van aparèixer en Les Marines de Dénia una cria i un dofí llistat adult. L’endemà es van registrar dos dofins llistats també en la mateixa localitat. El dia 22 es va trobar un exemplar encallat a la Malva-rosa i després un altre en El Saler i l’últim a trobar-se va ser el d’un dofí, aquesta vegada mular, a Dénia.

L’actuació de la Xarxa de Varamientos ha sigut possible gràcies a la col·laboració ciutadana, amb avisos al 112, i a la intervenció de les policies locals de les poblacions.

Fuentes de la Fundació Oceanogràfic han explicat que quan aquests cetacis es moren s’afonen en el mar i passen així a formar part de la cadena alimentària, però un percentatge desconegut, encara que s’estima que baix, arriba a la platja en diferents graus de descomposició. Quan es produeixen temporals forts és possible que els animals que tenen compromesa la seua salut per causes diverses es troben mes a la mercè de l’onatge.