El Senat aprova el nou Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana

Ximo Puig: "La reforma permetrà que la Comunitat reba les inversions que li corresponen, governe qui governe"

estatut
Los senadores aplauden al presidente de la cámara alta, Pio García Escudero, después de su discurso de despedida al concluir el último pleno de esta legislatura en el que se ha aprobado el Estatuto de la Comunitat. EFE/Kiko Huesca

El Ple del Senat ha aprovat esta vesprada la reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana després de quasi huit anys de tramitació amb tots els grups polítics a favor excepte Ciutadans. Una vegada aprovat des de les Corts Generals, el nou Estatut tornarà a Les Corts on tindrà lloc la seua ratificació final que s’espera que se celebre la próxima setmana.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat en la Cambra alta que la reforma de l’Estatut suposa un “pas decisiu” perquè la Comunitat reba “les inversions que li corresponen, governe qui governe”. “Abans que culmine esta legislatura hi haurà una reforma que significarà que els valencians tinguen allò que els correspon“, ha subratllat el cap del Consell, que ha recordat que el tràmit per a aprovar aquest canvi estatutari ha durat vuit anys, en els quals s’ha hagut d’eludir el bloqueig existent durant el mandat del PP.

El president ha agraït l’acord aconseguit pel conjunt de les forces polítiques, que ha sigut “extraordinàriament positiu” i que demostra que “hi ha espais de trobada fonamentals per a aprofundir en l’autogovern i en la democràcia”. “Així és com avança una societat, no des de la confrontació ni la crispació ni el fanatisme, sinó des de l’acord”, ha afegit el cap del Consell.

A més, un dels aspectes fonamentals en els quals s’avança amb aquesta reforma, segons el parer del president, és la “cogestió” entre l’Estat i les comunitats autònomes. En aquest sentit, ha reivindicat la importància que “hi haja un Estat realment autonòmic, federalizante, en el qual existisca un compromís de les institucions a favor de la ciutadania”. I en aqueixa mateixa direcció, Puig ha destacat que la reforma incorpora el compromís que “les inversions que el Govern d’Espanya faça en la Comunitat seran acordades amb la Generalitat”.

És important que, enfront dels intents recentralizadores o rupturistes, existisquen posicions moderades, que entenen el gran èxit de l’Estat de les Autonomies, però que volen avançar”, fins i tot també en la reforma de la Cambra alta, ha indicat el president, que ha recordat que porta un any tractant de comparèixer al Senat, i “desgraciadament ho impedeix la majoria absoluta”.

D’altra banda, Ximo Puig ha lamentat que no hagen tirat avant els Pressupostos Generals de l’Estat elaborats pel Govern de Pedro Sánchez, ja que “s’han perdut 1.400 milions d’euros per a la Comunitat, que era un acord molt favorable”, i ha responsabilitzat d’això a “la pinça entre el PP, Ciutadans i els independentistes”.

Amb la reforma estatutària, el Govern central deurà, no obstant això, tenir en compte a la Comunitat “en allò que li correspon, que és el 10% de les inversions que es facen”, és a dir, l’equivalent al pes poblacional del territori valencià en el conjunt de l’Estat.

Sanidad anuncia la intoxicación de otros 14 comensales del RiFF

Las gasolineras abandonan el centro de Valencia