contaminación coronavirus
Comparativa de la contaminación en España antes y después de decretarse el Estado de Alarma. / IMAGEN UPV

La impossibilitat d’eixir al carrer excepte excepcions està impactant en el medi ambient de tot el país. La contaminació s’ha reduït dràsticament en una mitjana del 64% en les principals ciutats espanyoles. Així ho assenyala un estudi elaborat per un grup d’investigadors de la Universitat Politècnica de València.

Segons aquest, Barcelona és la ciutat que més ha reduït la concentració de diòxid de nitrogen en un 83%. Per darrere queden Castelló (76%), Madrid (73%) i Alacant (68%). Bilbao tanca el TOP 5 d’urbs on més ha disminuït la contaminació amb una baixada del 66%. A aquesta li segueixen Gijón (65%), València (64%), Màlaga (55%), Zaragoza (52%) i Sevilla (36%).

L’equip de la UPV s’ha basat en l’anàlisi d’imatges preses per satèl·lits comparant dos períodes: del 10 al 14 de març (abans de l’Estat d’Alarma) i del 15 al 20 de març (durant l’Estat d’Alarma).

La plaça Porta de la Mar (centre de València) buida durant l’Estat d’Alarma.

FOMENTAR EL TRANSPORT SOSTENIBLE

Segons declaracions arreplegades per Europa Press, Elena Sánchez-García, investigadora del grup Land and Atmosphere Remote Sensing (LARS-UPV), explica que el diòxid de nitrogen és un indicador clau per a mesurar la qualitat de l’aire. “Altes concentracions d’aquest gas poden afectar el sistema respiratori i agreujar certes patologies. A més, aquest gas està relacionat amb la formació de pluja àcida”, assenyala.

“Tal com s’ha comprovat en el cas de Wuhan o el Nord d’Itàlia, el nostre estudi constata com les mesures de confinament i reducció d’activitat econòmica s’han traduït en una clara disminució de la contaminació atmosfèrica en tot el país”, afig Sánchez-García.

La investigadora considera que a pesar que la crisi pel coronavirus és “terrible”, aquesta deixa “una lliçó positiva”. Amb l’estudi pretenen conscienciar a la població que és possible millorar la qualitat de l’aire i apostar pel foment del transport públic o la bicicleta.