Santo

El Sant Calze de València, també popularment conegut com el Sant Grial, suscita sensacions d’admiració entre uns i escepticisme entre uns altres. Els visitants que recorren diàriament la Catedral de la capital del Túria acudeixen a veure esta relíquia, protagonista de nombroses històries i llegendes, preguntant-se com va poder acabar a València i si és realment la Copa utilitzada per Jesucrist durant ‘La última cena’.

Segons els estudis de Don Antonio Beltrán (1960), el Sant Grial és una copa alexandrina datada dels anys 100 al 50 abans de Crist. La història apunta al fet que és el mateix Calze amb el qual es va instaurar el sagrament de l’Eucaristia la nit de Dijous Sant. No obstant açò, després de la mort de Jesús de Natzaret va ser traslladat a Roma per l’apòstol Sant Pere fins que Sant Sixto II (Segle III) va ser enviat a Huesca amb el Grial.

La seua arribada a València es deu a Alfonso V el Magnànim, qui l’any 1424 va portar el relicario a la ciutat després de rebre-ho en herència ja que el monestir de Sant Joan de la Penya (Osca) l’havia regalat vint-i-cinc anys arrere al Rei d’Aragó, Martín l’Humà.

Des de 1437 el Sant Calze va ser guardat en la Catedral de València on s’ha conservat durant tots aquests anys, a excepció del període de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) que es va amagar a Carlet per a salvaguardar-ho.

Actualment els visitants de la Catedral poden trobar-ho en la Capella del Sant Calze encara que hi ha dos dies de l’any en els quals es trasllada a l’altar major: el Dijous Sant durant la celebració de la ‘Santa Missa en el Sopar del Senyor’, així com en la ‘Festa anual del Sant Calze’ celebrada l’últim dijous del mes d’octubre.

A més, per a potenciar-ho a nivell internacional des de la Generalitat Valenciana s’ha impulsat la creació de la denominada ‘Ruta del Grial’ amb l’objectiu de “conrear els valors vinculats al Grial” segons va anunciar el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, durant la presentació de la iniciativa.

Turisme aposta pel Sant Calze com a motor cultural de València