Sanidad recomienda no planificar un embarazo tras recibir la vacuna de la COVID-19

Encara existeix incertesa en l’ús de la vacuna de coronavirus en dones embarassades o en període de lactància. De fet, de manera generalitzada no és recomanable. A més, Sanitat també aconsella que les dones ajornen la seua planificació de l’embaràs si han rebut la vacuna.

Segons valora el document sobre l’Estratègia de Vacunació del Ministeri de Sanitat, la Covid-19 perjudica més les embarassades. Una revisió de 77 estudis ha observat que les embarassades i les dones en el postpart que patien COVID-19 tenien més probabilitats de requerir ingrés en UCI. També van tenir major risc de parts prematurs.

No obstant això, les embarassades no són un grup prioritari dins del calendari de vacunació, sinó que es troben en l’últim grup a vacunar. Això es deu a la falta de coneixement sobre l’eficàcia o riscos potencials. L’Agència Europea de Medicaments ha advertit d’això i recomana estudiar cada cas de manera particular. La inclusió d’embarassades en la priorització de grups a vacunar estaria subjecta a l’existència d’una vacuna autoritzada per al seu ús en embarassades, assenyala el document de l’Estratègia de Vacunació.

RETARDAR L’EMBARÀS DESPRÉS DE LA SEGONA DOSI

En termes generals, Sanitat recomana posposar la vacunació d’embarassades fins al final de la gestació. Si l’embarassada té alt risc d’exposició o complicacions, pot valorar-se la vacunació de manera individualitzada.

També es recomana retardar la planificació de l’embaràs una vegada vacunada. El Ministeri de Sanitat indica esperar dues setmanes des de la segona dosi per a iniciar un embaràs. En el cas d’Andalusia i Navarra estenen aquest període fins a dos mesos després. Catalunya comparteix aquesta idea i a més no recomana la vacunació durant el període de lactància materna.

Espanya no és l’únic país que aconsella posposar l’embaràs després de rebre la vacuna del coronavirus. Regne Unit explica que és preferible evitar planejar una gestació en un termini de tres mesos. Així mateix, en el cas de conèixer-se l’estat de gestació entre la primera i la segona dosi, recomana no rebre la segona.