Sanitat prohíbe que la Geperudeta recorra Valencia en Fallas
La patrona de Valencia en la plaza de la Virgen tras la Ofrenda de Fallas. / armadillo_o (Flicker)

Nova patacada per als fallers en l’aniversari de la cancel·lació de les festesLa Conselleria de Sanitat ha prohibit a l’Arxidiòcesi de València traure a la Verge dels Desemparats en la setmana de Falles. L’acte anava a tenir lloc entre el 15 i 17 de març, jornades que hagueren coincidit amb la tradicional Ofrena.

La Geperudeta tenia previst recórrer els carrers de València en el “maremóvil”. No obstant això, anava a realitzar-se sense parades i sense anunciar el recorregut per a evitar aglomeracions. També tenia previst passar per cementeris i hospitals en reconeixement dels afectats i morts per coronavirus.

Ara, no obstant això, la imatge pelegrina haurà de romandre a l’interior de la Basílica. La consellera Ana Barceló ha assenyalat que aquest tipus d’actes “no es poden realitzar”. “En aquests moments està prohibida qualsevol celebració i hem de ser tots responsables. Per tant, siga com siga una convocatòria d’aqueix tipus ha de pensar que no es poden permetre”, ha declarat després de visitar el nou centre de Salut de Tres Forques.

La consellera ha avançat que aquest dijous es reunirà amb els vicaris generals de València, Alacant i Castelló. L’objectiu és “tallar radicalment” amb les crides que s’estan realitzant. “No es pot fer aquesta anomenada a actes que poden produir massificació”, ha declarat.

Barceló ha recordat que tots aquells esdeveniments que puguen suposar aglomeracions estan prohibits. A més, ha posat l’accent que els aforaments estan limitats al 50% en les reunions religioses.

LA NIT DEL FOC TAMBÉ ES CANCEL·LA

La mesura se suma a l’informe de Sanitat en el qual prohibeix l’espectacle pirotècnic del 19 de març. En ell s’adverteix que existeix un “alt risc” d’incomplir les normatives sanitàries.

A més, afig que és possible que es generen situacions que incrementen la difusió de la pandèmia. Entre elles posa com a exemple que es produïsquen aglomeracions en els terrats “per a observar el tret en millors condicions”.

L’Associació de Pirotècnics de la Comunitat Valenciana (Piroval) havia sigut la responsable de proposar aquest espectacle. L’objectiu era ajudar el sector després de dos anys sense Falles i homenatjar les festes després del toc de queda.

La negativa de Sanitat ha enfrontat a l’agrupació amb l’Ajuntament de València. Per mitjà d’un comunicat, han manifestat que a partir d’ara no tractaran amb el consistori cap tret. Asseguren sentir-se “maltractats, abandonats i humiliats”. A més, consideren que l’esdeveniment no anava a suposar “cap risc sanitari per a la població”.

“Des d’aquest mateix moment, cap de les empreses associades a Piroval tractarà directament amb l’Ajuntament de València per a efectuar trets o cap treball en les pròximes campanyes festives, incloses les famoses ‘mascletás’ en la Plaça de l’Ajuntament”, han explicat.