calor
Imagen de archivo de una calle de Valencia durante una ola de calor.

La Conselleria de Sanitat, segons les previsions de vigilància realitzades en el marc del Programa de Prevenció i Atenció dels Problemes de Salut derivats de les Temperatures Extremes, ha activat per a aquest dimecres i per al dijous l’alerta sanitària per nivell taronja (temperatures que podrien superar els 39°) en la zona termoclimática 1 de la Comunitat Valenciana.

L’alerta sanitària afecta a 22 municipis: Ares del Maestrat; Benafigos; Benassal; Castell de Cabres; Castellfort; Chodos; Cinctorres; Culla; Forcall; Herbers; la Mata de Morella; Morella; Olocau del Rey; Vilafranca del Cid; Palanques; Portell de Morella; la Pobla de Benifassà; Todolella; Vallibona; Villores; Vistabella del Maestrat i Zorita del Maestrazgo.

Per a establir una alerta d’intervenció en salut pública, s’ha de detectar un nivell de risc alt o extrem (taronja o roig) almenys dos dies consecutius. En aquest cas, des de la Conselleria s’alerta sobre el risc de temperatures elevades i s’ofereixen consells i s’expliquen les mesures preventives que cal adoptar.

Recomanacions de Sanitat davant la calor

Aquest augment de temperatures ha provocat activar el protocol per a advertir a la població sobre els riscos de la calor. Les indicacions estan dirigides especialment als col·lectius més vulnerables a la calor. Aquestes són les persones majors; persones amb malalties cròniques; els qui treballen exposats a altes temperatures; i població infantil.

Es recomana evitar eixir al carrer o fer exercici físic intens en les hores més caloroses del dia (entre les 12 i les 16 hores); protegir-se amb crema solar; cercar llocs frescos i a l’ombra; utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars; i protegir-se el cap amb una gorra o barret. En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, a més de situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta a la població a beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

A més, quan es per a o estaciona el cotxe en la via pública, mai cal deixar ni a persones ni mascotes perquè en el seu interior s’aconsegueixen temperatures molt elevades.