Sanitat activa l’alerta taronja per altes temperatures

Les zones de La Costera, Ribera Alta, Vall d'Albaida i el Comptat es troben entre les més afectades per l'ona de calor amb temperatures que podrien superar els 39º.

La conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani CEAM, ha activat per a este dilluns el nivell alt o taronja (temperatures que podrien superar els 39º) en zones de les comarques de La Costera, La Ribera Alta, La Vall d’Albaida i El Comptat.

L’alerta s’activa en les zones climatològiques 17 i 18. Els municipis que corresponen a la zona climatològica 17 són els següents: Alcàntera de Xuquer, Alcúdia de Crespins, Antella, Barxeta, Bellús, Beneixida, Canals, Càrcer, Cerdà, Cotes, Estubeny, Gavarda, Genovés, L’Ènova, La Granja de la Costera, La Pobla Llarga, Lloc Nou del Fenollet, La Llosa de Ranes, Manuel, Novetlé/Novelé, Rafelguaraf, Rotgla i Corberà, Sellent, Senyera, Torrella, Vallés, Vilanova de Castelló, Xàtiva.

D’altra banda, els municipis que engloben la zona climatològica 18 són: Atzeneta d’Albaida, Agullent, Aielo de Malferit, Aielo de Rugat, Albaida, Alfarrasí, Bèlgida, Beniatjar, Benicolet, Benigànim, Benisoda, Benisuera, Bufalí, Carrícola, Castelló de Rugat, El Palomar, Guadasequies, La Pobla del Duc, Llutxent, Moixent, Montaverner, Montesa, Montichelvo, Olleria, Ontinyent, Otos, Pinet, Quatretonda, Ràfol de Salem, Salem, Sempere, Terrateig, Vallada y Alcocer de Planes, Almudaina, L´Alqueria d´Asnar, Beniarrés, Benillup, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, L´Orxa/Lorcha, Muro de Alcoi, Planes.

La previsió per a este dimarts és que es mantinguen les temperatures en estes zones. Així mateix, cal destacar que es preveu per a demà calor extrema (per sobre dels 41º) en la zona climatològica 13, a la qual corresponen els municipis d’Albal, Albalat de la Ribera, Albalat dels Sorells, Alboraya, Albuixech, Alfafar, Alfara del Patriarca, Almàssera, Almussafes, Benifaió, Benetússer, Beniparrell, Bétera Este, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Carpesa, Catarroja, Corbera, Cullera, Emperador, Foios, Fortaleny, Godella, la Pobla de Farnals, Llaurí, Massalfassar, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Moncada, Museros, Paiporta, Pincaya, Polinyà de Xúquer, Quart de Poblet, Rafelbunyol/Rafelbuñol, Riola, Rocafort, Sant Isidre de Benaixeve, Sedaví, Silla, Sollana, Sueca, Tavernes Blanques, Valencia, Vinalesa, Xirivella.

A més, per a este dimarts també es preveu també calor intensa en les zones climatològiques 9,12,14,15,16,17,18, 20, 27, 29 i 30. Els municipis compresos de les zones climatològiques estan detallats en este enllaç.

D’aquesta manera, en produir-se aquest augment de temperatures, s’han activat les mesures per a transmetre les recomanacions de cara a prevenir els efectes de la calor en la salut, en els col·lectius més vulnerables, especialment persones majors, malalts crònics, persones socialment aïllades, persones que treballen en ambients exposats a la calor i xiquets.

Sanitat posa a la disposició del ciutadà en la seua pàgina web tota la informació i consells d’actuació davant una possible ona de calor, i recorda el telèfon d’emergències (112) davant sospita de risc per a la salut.

Consells d’actuació enfront d’una ona de calor
Des de la conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es recomana especial cura amb el sol entre les 12 hores i les 16 hores, així com l’ús freqüent de cremes protectores adequades.

D’altra banda, es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia i no realitzar exercici físic intens, també es recomana utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.
En la llar s’aconsella tancar les persianes i baixar els tendals en les façanes exposades al sol, procure situar-se en les zones més fresques de la casa.

Finalment, s’insta a la població a beure bastant aigua i amb freqüència, encara que no es tinga sigueu; s’evitara l’excés d’alcohol, les begudes amb molta cafeïna i els menjars copiosos i calents, decantar-se per plats freds fruites i verdures fresques.