La fi de les mascaretes en espais exteriors sembla estar cada vegada més a prop. El president del Govern, Pedro Sánchez, confia a eliminar “prompte” l’obligatorietat del seu ús en la via pública.

“Prompte abandonarem les màscares al carrer”. Així s’ha pronunciat el cap de l’Executiu durant la seua intervenció en una trobada empresarial amb el president de Corea del Sud, Moon Jae In.

Segons Sánchez l’eliminació de les mascaretes serà possible gràcies a la “velocitat de creuer” en la vacunació. “En uns dies hi haurà 15 milions de persones vacunades amb pauta completa”, ha explicat. A més, ha assenyalat que “en unes setmanes” el 50% dels espanyols tindran almenys una dosi.

No obstant això, Sánchez no ha precisat quan succeirà aquest fet que serà un nou pas en el retorn a la normalitat. Malgrat no disposar d’una data, les autonomies ja parlen de finals de juny o principis del mes de juliol com el període clau. Per tant, tot apunta al fet que abans de les vacances estivals podrà haver-hi un avanç.

Hui el Consell Interterritorial de Salut tornarà a reunir-se. S’espera que es tracte la qüestió de els nous grups de vacunació; la immunització en els llocs de vacances; i l’obligatorietat de les mascaretes.

ELIMINAR LES MÀSCARES EN EXTERIORS PERÒ AMB DISTÀNCIA

La fi de les mascaretes no serà total. De moment, els informes que remena la Interterritorial contemplen eliminar el seu ús d’espais exteriors. A més, aquests exteriors deuen garantir la distància de seguretat amb no convivents perquè la pandèmia segueix sense haver finalitzat.

Per a la seua aplicació, el Govern haurà de modificar la Llei 2/2021 sobre les mesures de prevenció, contenció i coordinació per a fer front al coronavirus. En ella es marca que la mascareta ha d’utilitzar-se en tot moment en els espais públics, siguen oberts o tancats. De moment, només es contemplen excepcions en platges, piscines i altres llocs de mig aquàtic per a banyar-se o prendre el sol.

Des de la Comunitat Valenciana també es vol avançar però amb prudència. El president de la Generalitat, Ximo Puig, s’ha mostrat partidari d’eliminar la mascareta però no als carrers. El líder del PSPV és favorable a relaxar la seua utilització encara que en espais naturals i amb distància garantida. Per això, en el cas que el Govern done llum verda a flexibilitzar la seua utilització en la via pública podria donar-se un conflicte entre la mesura nacional i l’autonòmica. Hui el Consell proposarà en la Interterritorial la seua eliminació de les platges i espais naturals, el que serà el primer pas de flexibilització.