robos

Una de les operacions eixida més importants de l’any ja ha començat i el tema de la seguretat durant les vacances d’estiu és un assumpte que preocupa als espanyols. Segons una enquesta realitzada per Sondea a 6 de cada 10 espanyols els inquieta que puguen estar intentant robar en la seua casa mentre ells estan fora.

“Els dies i hores en els quals es produixen més robatoris són els dilluns, entre la 1 i les 4, seguit dels dimarts i dijous. Curiosament, són els dissabtes els dies de menor incidència”, explica Álvaro Vázquez, expert en seguretat. Les dades sobre robatoris corresponen amb salts d’alarma reals rebuts en la central receptora d’alarmes de la companyia.

Les dades de l’enquesta Sondea també reflectixen el que més li preocuparia als espanyols en cas d’una intrusió en la seua llar en aquesta època seria que entren quan ells o la seua família està en el domicili, seguit que els destrossen la casa o els okupen l’habitatge.

Els robatoris per distracció són un clàssic a l’estiu. Segons Ignacio Jiménez, expert en seguretat: “quan baixem a comprar el pa, o a la piscina, la majoria de les vegades deixem les finestres obertes o la porta tancada sense passar la clau. La qual cosa és un error, perquè en aqueixos pocs minuts que estem absent, els lladres aprofiten per a entrar i robar-nos».

Recomanacions bàsiques

Per a evitar esglais, els experts recomanen prendre una sèrie de precaucions que eviten donar pistes als lladres. El primer i més bàsic és deixar un aspecte d’habitatge habitat durant l’absència. Açò s’aconseguix deixant alguna persiana pujada o amb l’ajuda d’un veí o amic que passe de tant en tant per casa per a pujar i baixar persianes, revisar l’estat dels panys i arreplegar la correspondència de la bústia.

La tecnologia pot ser de gran ajuda per a simular que la casa està habitada, perquè es poden programar llums o equips de televisió i àudio perquè s’encenguen i apaguen a determinades hores. I si es disposa d’alarma, no cal oblidar mantenir-la sempre connectada.

El tema de les xarxes socials també adquireix una gran rellevància. Segons l’estudis, només 2 de cada 10 espanyols diuen publicar informació en les mateixes sobre el seu lloc de vacances però, curiosament, 7 de cada 10 assegura conèixer a algú que ho fa.

Açò significa que moltes persones no són conscients del perill que suposa publicar informació que, encara que moltes vegades pensem que no té importància, en la majoria de les ocasions són dades sensibles dels quals es pot extraure informació. No publicar fotos i dades en qualsevol xarxa social o app és indispensable. Així com desactivar la geolocalización del mòbil.

Els mètodes emprats pels cacos: els senyals en les portes

Quant als mètodes més utilitzats pels lladres es troben la relliscada, que consistix a obrir el pany amb una radiografia —o utensili similar— si no s’ha tancat la porta amb volta de clau; el bumping, un colp sec amb un martell a una clau que s’ha introduït prèviament en el pany i que fa saltar la mateixa; o el ganzuado, que es tracta de la manipulació dels sistemes interns de bloqueig del barret fort mitjançant una ganzúa, entre uns altres. A açò se suma l’ús de micro càmeres en els espiells, que permeten controlar els moviments de la casa.

Les forces de seguretat l’Estat també recomanen tenir especial precaució si percebem en les nostres portes xicotets trossos de plàstic. Quasi imperceptibles, són col·locats en els marcs per a detectar si l’habitatge està habitat ja que cauen al sòl quan s’obri.