Ribó es mostra partidari d’una taxa turística a València

L'alcalde del Cap i Casal defensa que els beneficis del turisme es repartisquen entre tots els agents implicats.

`Plantean tasa al turismo

L’alcalde de València, Joan Ribó, L’alcalde de València, s’ha mostrat partidari de la possibilitat d’implantar en la ciutat de València una taxa turística. Subjecta, ha assegurat, a l’aplicació d’una legislació estatal.

Així ho ha manifestat en la compareixená en què ha destacat les bones dades i els resultats de la campanya turística estival en la ciutat. En una trobada amb els mitjans de comunicació, Ribó ha defés la importància estratègica del turisme com a motor econòmic, però ha defés la importància de recolzar un desenvolupament sostenible i equilibrat del sector, i ha destacat la necessitat que els treballadors d’este també es beneficien dels bons resultats.

“El turisme és el principal motor econòmic i de creació d’ocupació de la ciutat, i constituïx el 13,2% de PIB de la Comuintat Valenciana”, ha recordat l’alcalde. Ribó ha destacat dades com l’increment del 15% en l’aeroport de València en els primers set mesos de l’any; l’augment de visitants de l’Albufera; l’increment de persones que han acudit als museus, com el Museu Faller (que ha duplicat el nombre de visites respecte al 2016), o els museus de Les Roques i la Setmana Santa. “Estem aconseguint un dels objectius que ens havíem plantejat des del principi, que és la diversificació”.

De fet, l’alcalde ha oferit un dada que il·lustra perfectament el bon estat de salut del sector en la ciutat: “ha vingut més gent que en el moment màxim de l’América’s Cup en 2007”.

En este context, Ribó ha defés que la gestió d’este sector ha de passar per la diversificació i la sostenibilitat. “Els estudis indiquen que el turisme en tot el món creixerà enormement, i per això, un turisme sostenible no pot ser aquell que cresca de manera indefinida, sinó que ha d’arribar a uns equilibris i s’ha de diversificar”, ha afirmat.

A més, Ribó ha defés que els beneficis del turisme es repartisquen entre tots els agents implicats. “Els treballadors del sector han d’aconseguir dos coses fonamentals: més estabilitat laboral i millors salaris”. “El món del turisme i de la restauració patix de precarietat i salaris baixos, la qual cosa és l’origen dels moviments reivindicatius que estan sorgint”. Per això, ha afegit que des de l’Ajuntament de València “defenem que els beneficis del turisme han d’arribar també als treballadors, perquè a Espanya es dóna un dada terrible, que és que creix el PIB però abaixen els salaris; i tenim l’obligació de buscar solucions”.

En tercer lloc, l’alcalde ha subratllat que “també el turisme ha de respectar la convivència”, i s’ha mostrat a favor de “buscar la regularització en el cas dels apartaments turístics”. “Cal plantejar-se que este tipus de turisme també ocasiona un augment dels servicis per a l’Ajuntament, i haurà de pagar una taxa, com paga la resta dels ciutadans”.

Finalment, Joan Ribó ha assenyalat la necessitat que el sector es regisca per unes normes de convivència ben definides, i ha assenyalat que s’està treballant en coordinació amb la Regidoria de Policia Local “perquè es respecten les formes de viure dels valencians”. “Turisme sí –ha conclòs l’alcalde- perquè és una eina fonamental, però cal adequar-ho, diversificar-ho i que beneficie tota la població”.