Ribó

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha presidit esta vesprada l’acte de proclamació de les Falleres Major i Infantil de València, María del Rocío Gil Uncio i Daniela Gómez de los Àngeles.

Acompanyat pel regidor de Cultura Festiva i president de junta Central Fallera, Pere Fuset, i per altres membres de la corporació municipal, Ribó ha reivindicat el dinamisme d’una festa que es transforma i actualitza cada dia, ha recordat la importància que per a les Falles té haver sigut declarades patrimoni immaterial de la humanitat, patrimoni de tots i totes perquè és una celebració “oberta, plural i integradora”.

L’Hemicicle Municipal ha tornat a ser l’escenari d’un acte tradicional i emblemàtic que, després del nomenament ahir de vesprada de la Fallera Major i Fallera Major Infantil, marca l’inici d’un nou calendari faller “que pràcticament ompli de festa tot l’any. Hui este Hemicicle, on la paraula cobra la seua màxima expressió com a instrument de diàleg i convivència, acull l’acte de nomenament de les Falleres Majors de València de 2018, Rocío Gil Uncio i Daniela Gómez de los Ángeles, màximes representants de la nostra festa”.

Ha assenyalat Ribó que la celebració d’estos actes, any rere any, en eixe calendari faller “ha de ser un estímul per a reflexionar sobre la capacitat d’evolució de les Falles, de la seua capacitat per a transformar-se i adaptar-se als nous temps. Eixe és el secret de la llarga vida de la festa fallera i una de les raons que va tindre en compte la UNESCO fa poc menys d’un any per a declarar les Falles patrimoni Immaterial de la humanitat. Una distinció que va ser rebuda amb gran alegria no solament pel món faller, sinó per tota la societat valenciana”.

TENACITAT I CONSTÀNCIA

Ha afegit que la voluntat de les Falles per a perviure en el temps ha sigut fruit que “al llarg de dècades els fallers i falleres, els valencians i valencianes, amb tenacitat i constància, hem sabut mantindre viva i actualitzar l’herència d’eixe patrimoni llegat pels nostres antecessors”.

Segons Ribó, eixe “designi d’eternitat” cobra tota la seua plenitud durant la setmana fallera, quan la ciutat de València mostra la seua cara acollidora i hospitalària obrint les portes als visitants per a mostrar el treball creatiu dels artistes fallers. Les Falles són un patrimoni comú, un patrimoni de tots, i al mateix temps no són propietat de ningú, perquè nosaltres simplement som els dipositaris d’un llegat que haurem de preservar i renovar per a transmetre-ho a les noves generacions. Som una xicoteta part de la gran història fallera”.

Ha continuat Ribó afirmant que  la història fallera “enguany es manifesta en vosaltres, Rocío i Daniela, a partir d’ara representants d’esta festa dels sentits, d’esta festa total que desborda carrers i places per a expressar l’alegria de ser valencians. “Sou l’exemple d’eixa continuïtat, d’eixa eternitat de les Falles, i teniu la missió de ser ambaixadores de la nostra festa, d’explicar al món com entenem i celebrem la vida”.

DESIGNI D’ETERNITAT

L’alcalde ha expressat a les noves Falleres Majors “el suport de tota la ciutat, representada per este consistori que estarà al vostre costat en tot moment, compartint este any tan intens. També ha glossat el suport de les integrants de les seues respectives corts d’honor, “companyes i amigues que són el reflex d’una festa diversa, plural, oberta i integradora, espai de convivència com l’és també la nostra ciutat i com el són els seus barris, que elles representen.

“Com la Ciutat Vella, des d’on la flama fallera es va estendre a la resta del Cap i Casal, vénen Daniela Esteve i Noelia Ibáñez; dels Poblats Marítims, María Terol i Silvia Vicent; la ciutat que va deixar arrere les muralles està representada per Alicia Andrés, Laura Fabra, Lucía Serrano, Lucía Villaba i Vega Calvo; de la València del creixement urbà provenen Aitana Piquero, Alba Miquel, María Urios, Marina Giménez, Marta Sahuquillo i Paula Miquel; des de la ciutat més enllà del riu, us acompanyaran Aitana Gómez, Blanca Casabán, Estefanía Mestre, Loli Palanca, Marta Estornell, Meritxell Soler, Mireia Bazaga i Nekal Martínez, i representant les Falles de l’àrea metropolitana estarà Marta Nebot.”, ha afegit Joan Ribó.

Ha parlat l’alcalde del compromís i alhora del privilegi de ser Fallera Major de València, de la combinació de responsabilitat amb el gaudi de la festa des de primera línia, i en este apartat hi ha hagut un recordatori per a les seues predecessores, Raquel Alario Bernabé i Clara María Parell Pérez, i també una referència a la voluntat de compartir amb la resta de ciutats que celebren les Falles, i  la germanor amb les festes “que hui estan representades per la bellea del foc dels Fogueres de Sant Joan d’Alacant, Sofia Escoda, i per la reina dels Festes de la Magdalena de Castelló, Carla Bernat”.

“Rocío i Daniela, comenceu hui un viatge ple d’emocions i d’entusiasme. Un viatge a través d’una festa plena de matisos nous que tindreu l’oportunitat de descobrir. A nosaltres ens quedarà el privilegi de compartir la vostra experiència i d’ajudar-vos a escriure un nou capítol de la història de les Falles. És així com entre tots continuarem treballant per a mantenir viu el seu designi d’eternitat”, ha dit Joan Ribó, alcalde de València, en la part final de la seua intervenció.