«Fer del nou llit del Túria un corredor verd que connecte el Parc Natural del riu Túria (incloent el Parc de Capçalera i el jardí de l’antic llit del riu) amb el Parc Natural de l’Albufera». L’alcalde Joan Ribó ha fet l’anunci d’este «projecte de llarg abast» durant la seua primera intervenció en el Debat de l’estat de la ciutat, i ha explicat que l’equip de govern ha començat a treballar per a fer possible esta connexió «mitjançant la renaturalització del nou llit del Túria».

«En una fase inicial sol·licitarem a la Generalitat la modificació i ampliació del Pla d’Ordenació del Parc Natural (PORN) del Túria per a programar i, en un futur realitzar, les esmentades connexions perquè per als valencians i valencianes, el nou llit del Túria també és nostre i també el volem verd».

L’alcalde ha explicat «que, sense tindre en compte la zona inundada que va des de l’autopista d’Alacant a la desembocadura al mar, tenim més de 1.500 hectàrees de sòl per a previndre inundacions, element imprescindible sempre, però més encara hui dia, davant el canvi climàtic». Amb tot, ha aclarit, «també és cert que tot eixe tram transcorre la major part del temps sec i sense cap utilitat. Doncs, si s’han naturalitzat altres rius com el Manzanares a Madrid, el Besós a Barcelona, o el Segre a Lleida, on mantenint el seu caràcter de prevenció d’inundacions, compleixen també les funcions de parc fluvial i de corredor verd. Per què no podem fer-ho també a València?».

Pel que fa a les accions previstes «per aconseguir una ciutat més verda, tal com demana el veïnat», Joan Ribó també ha avançat que, en les pròximes setmanes, «començaran els treballs del Parc de Natzaret sobre l’antic llit del riu, en uns terrenys cedits pel Port a la ciutat que hauran de culminar el Jardí del Túria -hui sense finalitzar- en el nou Parc de Desembocadura»; Així mateix ha recordat que, només comence la parada vegetativa dels arbres, l’equip de govern posarà en marxa el projecte de reposició de l’arbrat urbà en els escocells buits. Això suposa la plantació de 3.270 arbres nous, l’ampliació de la superfície de més de 1.800 escocells i la instal·lació de reg en més de 900 arbres. I tot amb un pressupost de 2,1milions d’euros provinents del procés participatiu «DecidimVLC 2017» triat pels veïns i veïnes de la ciutat.

«Els jardins enriquixen el paisatge urbà, realitzen un paper d’oxigenació de la ciutat, contribuixen a la regulació hídrica, redueixen l’impacte de la ciutat construïda sobre el medi ambient i ofereixen un ecosistema urbà apropiat per a la conservació de la biodiversitat. A més, els jardins constitueixen un dels principals articuladors de la vida social», ha manifestat el primer edil en assegurar «que un dels aspectes que més contribueixen a definir la qualitat de vida d’una ciutat són els seus parcs». «Hem avançat i molt al llarg d’este període i en estos moments, per cert, també es troba en fase de redacció el projecte d’ampliació del Parc de Benicalap i el Parc de Coves Carolines de Benimàmet», ha afegit.