Ribó alerta de
El alcalde Joan Ribó en el pleno extraordinario del lunes 11 de mayo.

L’alcalde de València, Joan Ribóha exigit conèixer les raons que han exclòs a la ciutat de la Fase 1. “Aclarim-nos: o bé passem de fase perquè estem millor o bé se’ns atorga una quantitat econòmica major per a fer front al COVID-19 si és que no estem millor. El que no val és que quan es parla de diners estem molt bé i quan es parla de passar de fase resulta que no estem tan bé”.

Ribó va lamentar ahir “la gran decepció” que ha suposat seguir en la fase 0. A més, va assenyalar que “hi ha incongruències” que no entenen des de l’alcaldia. “Se suposava que estàvem per a passar de fase, segons les autoritats sanitàries autonòmiques. Però no sabem exactament quins han sigut els motius del Govern d’Espanya per a no fer-lo”.

“MANCADA TRANSPARÈNCIA I CLAREDAT DE CRITERIS”

L’alcalde va recordar aquest dilluns que quan dies arrere es va distribuir el fons dels 16.000 milions d’euros per a fer front a la pandèmia, la Comunitat “es va quedar de nou a la cua”. Segons Ribó, es va argumentar que “pel que sembla, estàvem bé. Però estar bé per a unes coses i no per a unes altres no pot ser. Es reflecteix una evident falta de transparència i de claredat de criteris“.

Tal com va declarar l’alcalde, el Govern hauria d’haver-se assenyalat de manera exacta els criteris tècnics per a canviar de fase des del principi. Per això ha demandat al Ministeri de Sanitat que faça pública la seua valoració. “No es poden deixar les coses com estan. Si no estem per a canviar de fase volem saber amb números per què”.

“NO ÉS COMPRENSIBLE”

Ribó va comparar ahir les dades de València amb els d’altres ciutats i comunitats. “Si el problema és el nombre de diagnòstics com avui es diu, Sanitat hauria d’haver assenyalat aquest criteri des del principi”.

“Si el problema fóra el volum poblacional, cal recordar que Sevilla i Saragossa són la quarta i cinquena ciutats d’Espanya amb àrees metropolitanes comparables a les de València. I si el problema fóra la mobilitat, no entenem la possibilitat de canvi de municipi interprovincial que s’ha permès al País Basc“.

“Les ràtios de contagiats en la Comunitat són menys de la meitat de la mitjana espanyola. Molt per davall de moltes comunitats que han superat la fase 0. Això no és comprensible”.

Serà avui quan Ribó es reunisca per videoconferència amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló. L’objectiu és conèixer més dades sobre la desescalada a la ciutat. A més, s’ha redactat un escrit al ministre de Sanitat, Salvador Illa. En ell es demanden els paràmetres que han suposat l’exclusió de València de la fase 1.