Sagunt dóna mostra de la seua gran aposta per la cultura i el seu patrimoni, especialment en l’any en què li ha sigut atorgada, a la capital del Camp de Morvedre, el segell de Capital Cultural Valenciana 2018-2019, juntament amb Potries.

El tret d’eixida a una programació més amplia, i marcada per aquest distintiu, va anar de la mà del Festival de Recreacions Històriques Saguntum Invicta amb la seua segona edició.

Així, els veïns i veïnes i curiosos de diferents punts de la geografia valenciana van gaudir i quedar sorpresos amb les diferents posades en escena. Personatges de tot tipus, des de magistrats a servents,van tornar a la vida en diverses desfilades pels principals carrers del casc històric, acabant en el Teatre Romà, lloc en el qual es van desenvolupar els ludus, les diferents recreacions de lluites clàssiques i rituals.

La gran novetat va ser la recreació d’un enterrament íber en la Plaça Major. Música, foc, indumentarisme de l’època i un públic atent van fer que la història cobrara vida a la ciutat. A més, amb la participació de diversos grups de recreació històrica procedents de tota la geografia espanyola.

El colofó a la principal jornada inaugural, de l’esmentatada distinció, el va posar la companyia Xarxa Teatre amb ‘Ara Pacis’.

Un muntatge que transmet un missatge pacifista. El títol fa referència als altars de la guerra que construïen els romans perquè els déus no els abandonaren i pogueren gaudir de llargs períodes sense violència. Uns altars que van acabar convertits en cendres per noves guerres o religions.

Xarxa utilitza totes les tècniques escèniques habituals en els seus muntatges -itinerància, grans elements mòbils, ús escènic de la pirotècnia, efectes lumínics espectaculars…