Un policía local entrega una mascarilla a una mujer en el centro de Valencia. / FOTO: Rober Solsona - Europa Press.
Un policía local entrega una mascarilla a una mujer en la calle el día en el que se reactiva la actividad laboral no esencial en Valencia. - Rober Solsona - Europa Press.

Fins a tres comunitats autònomes han demanat la retirada immediata d’un model de mascareta. Es tracta de la FFP2 però únicament aquelles fabricades amb grafè, una composició que pot ocasionar possibles riscos pulmonars.

A més de vendre’s en establiments, aquest tipus de mascareta s’ha distribuït entre funcionaris de Madrid, País Basc, Castella i Lleó. Per això, els sindicats dels centres sanitaris i grups policials han demanat la seua retirada.

El primer a prendre cartes en l’assumpte ha sigut Castella i Lleó. Allí un hospital de Salamanca ja ha retirat totes aquestes mascaretes de la marca Shenquean-Iturri per estar fabricades amb nanopartícules de grafè. També ha demanat la seua retirada el sindicat basc de l’Ertzaintza. A més, han reclamat l’elaboració d’un estudi sobre les màscares ffp2 i ffp3 i les conseqüències d’aquestes per a la salut.

Màscares FFP2 de la marca Shenquean-Iturri confeccionades amb grafè.

El grafè és una substància composta per carboni pur, amb àtoms organitzats en un patró regular hexagonal, similar al grafit. És un material quasi transparent usat per alguns fabricants asiàtics per les seues propietats en ser molt lleuger i resistent. No obstant això, pot suposar un risc de toxicitat pulmonar si es respira diàriament.

Les alarmes sanitàries han saltat arran d’unes investigacions mèdiques realitzades al Canadà. Allí s’havien distribuït milions de mascaretes fetes amb grafè i s’ha demanat a la població cessar la seua utilització. En concret són les mascaretes distribuïdes per Metallifer en els models blau i gris.