Dihuit municipis de les províncies de Castelló i València canviaran de freqüència de TDT a partir d’aquest dimecres, la qual cosa obligarà a adaptar les instal·lacions col·lectives de recepció de televisió en un termini de quatre i sis mesos, per al que s’han habilitat ajudes públiques.

El canvi de freqüències es produeix per l’alliberament del Segon Dividend Digital, que permetrà el pròxim desplegament de xarxes ultraràpides 5G, i no implicarà l’aparició ni desaparició de canals de televisió, simplement es desplacen de freqüència, ni l’obsolescència de televisors ni descodificadors de TDT.

Què he de fer amb la meua televisió?

Depenent de la seua tipologia, en alguns edificis no serà necessari adaptar les instal·lacions de recepció del senyal de televisió, mentre que en els quals calga fer-ho la ciutadania no haurà d’assumir cap cost, ja que podrà sol·licitar les ajudes previstes pel Govern, que ha consignat 145 milions d’euros per a aquesta fi.

Independentment del tipus d’equip de recepció de senyal dels edificis, tota la ciutadania deurà resintonizar els seus televisors per a poder gaudir de l’oferta completa de TDT una vegada que finalitzen els simulcast cap a finals de gener de 2020.

Durant el canvi de freqüències de TDT, amb la finalitat de facilitar la transició, les cadenes de televisió emetran simultàniament a través de les freqüències nova i antiga abans de conducta a l’apagat d’esta última. Esta emissió simultània tindrà una duració de quatre i sis mesos en la major part dels municipis i de tres mesos en algun d’ells.

Per què es realitza aquest canvi?

El canvi de freqüències de la TDT es produeix a conseqüència de l’anomenat Segon Dividend Digital, pel qual s’ha d’alliberar abans del 30 de juny de 2020, per mandat europeu, la banda de 700 MHz de l’espectre radioelèctric per a permetre el desplegament de futures xarxes de telecomunicacions 5G.

Quan es canviaran les freqüències de la TDT a València?

A partir d’aquest dimecres, s’iniciarà l’emissió en simultani en les freqüències nova i antiga dels 18 municipis (10 de València i 3 de Castelló) que reben el senyal de televisió de l’àrea geogràfica de Terol.

En l’últim trimestre de l’any començarà el canvi de freqüències en els tres municipis de Castelló que reben el senyal de televisió de l’àrea geogràfica de Tarragona Sud, i en la majoria dels municipis restants el procés s’iniciarà a principis de 2020.