5G

Com deia la cançó de Radio Futura en els anys 80: “El futuro ya está aquí” i si fa uns anys era impensable accedir a internet des del telèfon mòbil ara això és història i es va més enllà. Ara l’últim és navegar en la xarxa però amb una velocitat immediata ja que a vegades les interminables esperes acaben amb el tancament de la pàgina o l’aplicació que es desitjava utilitzar.

L’alta velocitat de la navegació en internet és el denominat 5G, l’últim en tecnologia i comunicació sense fil que utilitzaran pròximament tots els telèfons mòbils. El 5G és quasi cent vegades més ràpid que el 4G i cerca que es puguen obrir webs, vídeos HD i videojocs en qüestió de microsegons quasi sense donar temps a pestanyejar alhora que les aplicacions es descarreguen en un temps rècord sense necessitat de wifi.

Però de moment té limitacions i és que ara com ara Vodafone és l’única companyia telefònica que ho ofereix (va posar el servei en funcionament el mes de juny passat) i no arriba a estar present en tota Espanya ja que només es troba implantada en 15 ciutats (Barcelona, Bilbao, Gijón, La Corunya, Logronyo, Madrid, Màlaga, Pamplona, Santander, Sant Sebastià, Sevilla, València, Vigo, Vitòria i Saragossa).

A més, ací no solament influeix la xarxa de telecomunicacions ja que també cal tenir en compte el telèfon utilitzat per a la connexió i disposar d’un terminal compatible amb l’ús del 5G. En aquests moments són cinc mòbils els que disposen de la tecnologia 5G: Samsung Galaxy S10, LG V50 ThinQ 5, El Mi Mix 3 Xiaomi, Huawei 20X i Samsung Note 5G, encara que la llista anirà creixent amb les noves incorporacions.

No obstant això, pròximament el 5G serà una realitat en totes les companyies que operen a Espanya i s’espera que comence a comercialitzar-se en les tarifes a partir del segon semestre de 2020, data que fins i tot podria retardar-se a 2021 per una escassetat de la demanda, una vegada el Govern subhaste l’últim espectre de freqüència disponible que s’allibere amb la resintonización de la TDT.