La Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat de València,CEARPV,ha presentatla iniciativa #AcogeUnPlato, porque las recetas no entienden de fronterasen la FiraGastrònoma. En una de las cites més prestigioses de la gastronomia en Espanya, deu persones refugiades han rebut a la xef valenciana Begoña Rodrigoper a cuinar junts i plasmar,a través de la cuina, la situació que viuen milers de persones obligades a abandonar el seu país fugint de la guerra i de la persecució.

En l’escenari de La Ruta de la Seda, la xef Begoña Rodrigo ha reinterpretat la recepta de moled’Ángela, refugiada mexicana, amb qui ha creat un “molemediterrani”, i ha comentat: “El mole es un platoúnico, solo se cocina en ocasiones muyespeciales. La oportunidad de cocinarlojunto a Ángela ha sido una experienciaextraordinaria” i afegeix: “hemos compartidoun espaciodonde me ha demostrado el valor de un plato que tienetoda una historia detrás.La cocina es generosidad, compartir, entender, expresar. Cualquierrincón del mundo puedeseducirnos con sugastronomía y deberíamosusarla como nexo de unión entre todos”.

Després de cuinar amb Begoña, Ángela, refugiada mexicana atesa per CEAR, ha explicat la importància de participar en #AcogeUnPlato: “Llegué a España hace un año y mediohuyendo de la violencia y sintiendo que ya no valía nada. Con la ayuda de cada una de las personas de CEAR he podido recuperar las ganas de vivir y mi valía como mujer. Para mí no es una ONG, es mi familia” i ha afegit: “Cocinar con la ChefBegoña Rodrigo ha sido una experiencia que nuncavoy a olvidar, ella es una persona perseveranteque se ha tenido que enfrentar, al igual que yo, a muchas dificultades. Eso me ha inspirado a entender que seacualsea la situación por la que una vienehuyendo, puedes recuperar tu vida. En este caso a través de la cocina, que para mí es compartir un trocito de mi cultura, apapachar y unir”.

En la cita també s’han pogut degustar els plats que les 10 persones refugiades han cuinat per a #AcogeUnPlato en València, receptes que els evoquen records de la seua infància, de la seua família i delsseus orígens.

Amb la participació d’aquestes 10 persones refugiades, el receptari #AcogeUnPlato apadrinat inicialment pel xef Pepe Rodriguez, consta ara de 21 receptes i una nova madrina, la xef Begoña Rodrigo. Tots els plats i les històries es poden consultar en www.acogeunplato.org

Àngela Nzambi, responsable de Participació Social i Incidències de CEAR PV,ha explicatel motiupel que València s’ha unit a #AcogeUnPlato: “La campaña es un espacio que contribuye a la diversidad, la empatía y la solidaridad a través de la gastronomía. Con elloqueremos destacar la importancia de apreciar la diversidad cultural que nos ofrecen las personasrefugiadas, que ahora se encuentran entre nosotras. Entrando en www.acogeunplato.orgdescubriremostodo un mundo a la vez que contribuimos al inicio de una nueva vida.” Iha afegit: “Es más que una campaña de gastronomía, detrás de cada platoexiste una historia de refugio, que al fin y al cabo son la representación de más de 68millones de historias. Muchas de ellasya se encuentran entre nosotras y vale la pena conocerlas”.

DADESGENERALS

Més de 68 milions de persones s’han vist obligades a fugirde la guerra, de la violència ide greus violacions dels seus drets fonamentals. Aquestes dades són les més altes registrades des de la Segona Guerra Mundial. Actualment, Síriaés el primer país d’origen de les persones refugiades en el móncom a conseqüència d’un conflicte que dura ja més de 7 anys i que s’ha cobrat més de 400.000 morts, propde 5milions han fugit del país i 6,6 milionses troben desplaçades internament.