Desmantellen una xarxa criminal a València que duplicava targetes de crèdit

L'organització criminal “enrutaba” les dades a moneders virtuals per a operar amb ells mitjançant l'ús d'un telèfon mòbil

tarjetas
Dinero incautado por la Policía Nacional durante las detenciones.

Agents de la Policia Nacional han desarticulat una organització criminal itinerant especialitzada a obtenir de forma fraudulenta les dades de targetes bancàries a través de la modalitat delictiva coneguda com phishing.

Tres persones han sigut detingudes en una operació duta a terme a València i que ha revelat un frau de més de 300.000 euros en diferents regions d’Espanya (entre els 300 i els 4.000 euros per persona estafada). Els arrestats s’havien traslladat des de França fins al nostre país per a cometre els fraus.

Empraven moneders virtuals

Les investigacions van començar durant el mes de juliol passat, quan es van registrar múltiples denúncies de frau bancari en diverses comissaries del territori nacional. Clients d’una coneguda entitat bancària van denunciar haver patit phishing i, posteriorment, un ús fraudulent de les seues targetes de crèdit mitjançant l’extracció de diners de caixers automàtics, compra de bitcoins i compres de productes de diversa índole.

Després de la recepció de les denúncies, els funcionaris policials van poder determinar que una organització criminal obtenia les dades de les targetes bancàries dels clients d’aquesta entitat per a, posteriorment, “enrutarlos” a moneders virtuals i, mitjançant l’ús d’un telèfon mòbil, operar amb elles sense necessitat de tenir-les físicament.

Tot això ho aconseguien mitjançant l’enviament massiu de correus electrònics a potencials clients de l’entitat bancària, l’ús de programari maliciós i l’ús de diverses tècniques d’enginyeria social. L’anàlisi de les denúncies rebudes va determinar que l’operativa bancària fraudulenta solament s’efectuava des de les províncies d’Alacant, Barcelona i València, encara que les víctimes es trobaven en qualsevol punt del país.

Les persones investigades residien habitualment a França i es desplaçaven a Espanya únicament per a dur a terme les extraccions de diners. L’operació policial continua oberta i no es descarta la detenció d’altres membres de l’organització criminal que, en aquests moments, es troben a França.