La Comunitat Valenciana és líder en la celebració de “bous al carrer”, amb més de 9.000 festejos taurins populars a l’any i la província de Castelló al capdavant. L’objectiu de la present temporada és batre un nou rècord aconseguit les 10.000 celebracions anuals.

Una tradició amb un elevat impacte econòmic. Així ho confirma un estudi de la Universitat de València, que xifra que els festejos taurins van suposar l’any passat una inversió de 36,7 milions d’euros. 

Un autèntic motor econòmic per al territori i els seus municipis. La Universitat Politècnica de València fixa, a través d’un informe, que la festa del ‘torico de la cuerda’ de Chiva mou 12’7 milions.

La festa, no obstant això, no està exempta de detractors. Entre ells, el moviment antitaurí que incideixen en el sofriment dels animals i advoquen per la prohibició d’un festeig legal.

Un objectiu que comparteixen algunes formacions polítiques i que ja s’ha portat a la pràctica en les pedanies de València. Els partits de dretes i d’esquerres utilitzen el bou com a arma política.

El respecte entre partidaris i detractors es fa necessari en una autonomia que aglutina la meitat de les exhibicions taurines celebrades a Espanya a petició del poble.