Un 'reventón cálido': el extraño fenómeno que causó el accidente del Medusa Festival
Los servicios de emergencia atienden a las víctimas del Medusa Festival.

“Era com si l’aire cremara”. Així relatava un testimoni del Medusa Festival com va ser la nit de l’accident viscut el passat 13 d’agost. Les paraules han quedat arreplegades en l’informe  pericial del fenomen  meteorològic que va assotar Cullera matant a un jove de 22 anys i deixant a 40 persones ferides.

Segons el document, el que va succeir va ser una “rebentada càlida”. Tal com assenyala el glossari de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), encarregada de l’informe, aquest estrany fenomen “succeeix quan el corrent descendent, després de travessar la capa d’aire relativament càlid i sec on es va accelerant, i després d’evaporar-se tota l’aigua en forma líquida, troba una capa estable, relativament freda i humida prop de la superfície però prou prima per a no impedir que el corrent arribe al sòl”.

A més, apunten al fet que sol ocórrer en la fase de decaïment d’una tempesta. Així mateix, són més freqüents a la nit o a primera hora del matí quan la temperatura en superfície és més baixa que en la capa superior.

VENTS DE 100 KM/H I TEMPERATURES DE 40° EN EL MEDUSA FESTIVAL

El perit meteorològic del succés i també responsable de Climatologia d’Aemet en la Comunitat Valenciana, José Ángel Núñez, ha explicat que aquesta rebentada es va produir en la fase final de les tempestes que assotaven part de la costa llevantina.

Un enfonsament d’aire va impactar sobre el terreny del Medusa Festival deixant ràfegues de vent de 70 a 100 km/h. A això es va sumar una baixada de la humitat del 80 al 40% i un dràstic canvi dels mercuris. Segons l’informe, en tot just una hora la temperatura va pujar 9,3° graus de colp arribant fins a màximes de 40°.

La tempesta seca que es va formar sobre el festival tenia com a base un núvol molt alt. En concret, aquest núvol es trobava a uns 3 o 4 metres d’altitud. La poca precipitació que va produir es va evaporar davall del núvol, en una massa d’aire seca i càlida. Va ser en evaporar-se quan l’aire es va refredar fent-se dens i desplomant-se contra el sòl. Tot això va provocar l’ensulsiada parcial de l’escenari i d’altres elements del recinte.