La Comunitat Valenciana comienza la Fase 3 con algunas novedades
Terraza de la Plaza de la Virgen de Valencia. / FOTO: EFE.

Les terrasses valencianes podrien ser les primeres a reobrir durant la nova desescalada de la tercera ona. El Consell estudia hui dia que els espais oberts de l’hostaleria siguen els primers a rebre clients. No obstant això, la decisió encara no està presa.

L’objectiu del president de la GeneralitatXimo Puig, és convocar a la comissió interdepartamental abans de 48 hores. Segons va avançar anit en el programa ‘Àgora’, serà aquest dijous o divendres quan tinga lloc la reunió. En ella es realitzarà una valoració dels indicadors epidemiològics. A partir d’ací es prendrà una decisió sobre la desescalada progressiva de la Comunitat Valenciana.

Si aqueixos indicadors resulten positius, hi hauria llum verda per a l’hostaleria encara que a partir de març. No obstant això, hi ha un debat intern sobre si obrir la totalitat dels locals amb reducció d’aforament o només els espais a l’aire lliure. A això se suma un segon debat: l’horari. Des de les Províncies assenyalen que podria estipular-se un tancament a les 17.00 hores encara que es tracta d’una qüestió que encara no està definida.

1 DE MARÇ: DATA CLAU PER A l’INICI DE LA DESESCALADA

Actualment l’autonomia compta amb unes mesures restrictives que impliquen el tancament total de l’hostaleria, a excepció del servei a domicili; la reducció de l’horari comercial a les 18.00 hores; toc de queda a les 22.00 hores; i tancament perimetral de les localitats de més de 50.000 habitants durant els caps de setmana, entre altres restriccions. Aquestes mesures finalitzarien el pròxim 15 de febrer encara que ja s’ha avançat que hi haurà una pròrroga.

El mateix Puig reconeixia ahir en 7 Televalencia que la Comunitat Valenciana no està “en una situació com per a poder baixar les restriccions”. A més, va assenyalar que el nivell de contagis encara és “massa elevat” malgrat aquesta setmana els indicadors “han baixat molt”.

De moment tot apunta al fet que Puig advocarà per una pròrroga de dues setmanes que finalitzaria l’1 de març. A partir de llavors arrancarà una desescalada gradual de la qual actualment es desconeix el procés.

Avui dia la incidència acumulada ja ha baixat dels 1.000 casos per cada 100.000 habitants. No obstant això, la xifra de morts continua sent elevada amb més d’un centenar de morts en l’última notificació.