GRAFCVA966. EL PALMAR (VALENCIA), 03/01/2020.-El presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, atiende a los medios de comunicación durante su visita a la Albufera de Valencia en la que se ha referido, entre otras cuestiones, a la investidura del candidato socialista, Pedro Sánchez. EFE/ Juan Carlos Cardenas

imo Puig, president de la Generalitat Valenciana i líder del PSPV, ha valorat avui el pacte entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez. Segons les paraules del president Puig aquest pacte és “necessari per a intentar que, d’una banda, hi haja un Govern a Espanya, que s’isca d’aquesta situació de bloqueig en la qual havia situat la falta de generositat de les dretes i, d’altra banda, també es comença a entrellucar que puga haver-hi una solució en l’espai territorial espanyol”, ha sostingut.

Puig ha recordat que els ciutadans van decidir en les urnes i era “objectiu fonamental” tenir un govern i, després que PP i Ciutadans (Cs) “digueren ja des del primer moment que no anaven a facilitar la governabilitat”, el PSOE “ha hagut de cercar suports en tot l’àmbit de l’espectre polític“. En aquest sentit el president de la Generalitat ha valorat positivament l’acord entre totes dues formacions i ha confiat que el pròxim 7 de gener Espanya compte amb un nou govern.

L’objectiu, ha dit, és que siga “un govern progressista que respecte les lleis, com no pot ser d’una altra manera, des de la Constitució i l’Estatut“, ha indicat davant les preguntes dels periodistes durant una visita a  l’Albufera.

Sobre si la consulta a Catalunya dependrà del Congrés o del Parlament, ha advocat per mantenir el diàleg en la taula de negociació entre PSOE i ERC: “Davant una situació de conflicte, discrepància, se li pot cridar com es vulga, només hi ha un camí en democràcia: el diàleg“.

Puig valora l’acord de Sánchez amb Compromís

En clau valenciana, ha saludat el pacte PSOE-Compromís com “tremendament positiu” per situar la Comunitat en el programa de govern, al fil del pacte del Botànic II que comparteixen aquests dos partits al costat d’Unides Podem. “Consolida, potència i dóna més força a l’acord valencià”, ha asseverat, assegurant que el Consell és “se sent absolutament còmplice” del futur govern de Sánchez.

Sota aquest prisma, ha cridat a “assumir la realitat espanyola que està en la Constitució, un país compost entre nacionalitats i regions, amb voluntat de conviure i cohabitar: Tenint en compte que som diferents en algunes coses i volem ser iguals en el fonamental, els drets i les oportunitats”.