El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, durante el discruso de Fin de Año.
El presidente de la Generalitat, Ximo Puig, durante el discruso de Fin de Año.

l president de la GeneralitatXimo Puig, ha destacat que 2021 obri una “dècada decisiva, d’oportunitats i d’esperança” que permetrà crear 90.000 llocs de treball durant els pròxims tres anys gràcies als fons procedents de la Unió Europea.

Així ho ha assegurat el president en el seu missatge de Cap d’any, que ha realitzat en la Nau de la Universitat de València. Es tracta d’un escenari triat per tractar-se “del temple de la ciència que ens ha portat la vacuna; el bressol de l’educació que propicia la igualtat; i la casa presidida per Lluís Vives, precursor d’una Europa unida, que ha d’impulsar-nos a un Nou Renaixement”, ha explicat.

Ximo Puig ha manifestat que en tres anys, la Comunitat Valenciana rebrà cinc vegades més recursos procedents de la Unió Europea que els percebuts durant l’última dècada i mitja. Això contribuirà a generar “ocupacions de qualitat associats al coneixement, indústria, sostenibilitat de les energies i a la digitalització”.

AJUDES DE LA UNIÓ EUROPEA

Durant el seu missatge, el responsable del Consell ha al·ludit a la “resposta solidària de la Unió Europea”. Segons ha assenyalat “ha sigut molt diferent a la de la crisi financera anterior”. Per tant, “ens dóna força per a una eixida més ràpida, vigorosa i transformadora”.

Per a Puig, “tanquem aquest fatídic 2020 i comença un any amb què estrenem una dècada decisiva. La dècada de les oportunitats i la dècada de l’esperança”. En aquest sentit ha qualificat 2021 com “l’any de l’esperança”, tant per l’arribada de la vacuna com per la reactivació impulsada des de la Unió Europea”. També ha assegurat que la prioritat del Consell “és salvar vides, salvar ocupacions i salvar famílies”.

El president s’ha referit a 2020 com “un any que ens ha portat al límit”, per “punts morts, punts malalts, tanta tristesa”. Ha mostrat el seu afecte per les 2.800 famílies valencianes que han perdut a un ser estimat, a les quals els ha assegurat que “sempre recordarem”. Així mateix, Puig ha traslladat un missatge d’ànim a les persones que romanen ingressades lluitant per la seua recuperació. Els ha assegurat que la seua salut “és el que més ens preocupa ara mateix”.

Fortaleses de la societat valenciana

Durant el seu missatge, el president ha destacat que a pesar que la pandèmia “ens ha privat de la salut, de la família, del treball i, a vegades, de les llibertats”, també ha visibilitzat tres grans fortaleses. En primer lloc, ha assegurat que “tenim uns servidors públics als hospitals, en els centres de salut, en les residències, en els cossos de seguretat i a les aules que han arriscat la vida per persones desconegudes, i que han enaltit el nostre model social de benestar”.

Així mateix, s’ha referit com a segona fortalesa al “gran teixit d’empreses, de cooperatives, d’autònoms, de treballadors i de treballadores, plenament compromesos amb la prosperitat”. I finalment, ha assenyalat que el poble valencià ha demostrat ser “immensament fort, prudent i convençut”, trencant amb l’estereotip del “meninfotisme” i “practicant el millor patriotisme, el dels valors, del civisme i de la responsabilitat”.

Per tot això, el cap del Consell ha traslladat el seu agraïment a la societat valenciana. “Per l’extraordinari esforç que ha fet, que està fent i que farà”. Puig ha reiterat la seua “fe al poble valencià” i “l’honor que significa servir-los”.

Via Valenciana

Ximo Puig també s’ha referit a la “via valenciana”, com el camí dels governants per a evitar “la crispació i les trinxeres”. Ha assenyalat que “és temps de la gestió, de l’eficàcia i del ‘trellat”.

En aquest sentit, ha destacat la recent aprovació dels Pressupostos de la Generalitat per a 2021 “amb el major suport de la història de l’autogovern”, al qual se suma l’aprovació dels primers Pressupostos Generals de l’Estat en els últims tres anys, i l’acord sobre el Brexit “menys Brexit possible”.

Així mateix, ha posat com a exemple la capacitat de la societat valenciana de “forjar un consens per a encarar la recuperació”, a través dels tres pactes aconseguits durant el principi de la pandèmia, com són l’acord social amb la patronal i les organitzacions sindicals, l’aliança institucional entre Generalitat, diputacions i ajuntaments, i el pacte polític secundat pel 90% de les Corts. “Un gran acord valencià” l’agenda immediata del qual és “superar la pandèmia i reactivar l’economia”, ha manifestat.

Ximo Puig en el discurso de Fin de Año en La Nau.

Puig aposta per un finançament just

De la mateixa manera ha destacat que “el sentit comú ha d’impregnar el debat territorial espanyol”. Així, el president ha qualificat 2021 com “l’any del finançament just a Espanya”. Una reforma que ha d’arribar “per justícia amb territoris com la Comunitat Valenciana, profundament discriminada”. Amb la finalitat de fer viable una “Espanya d’Españas, que suture ferides, promoga la reconciliació i genere complicitats”.

El cap del Consell ha instat a “eixir ja del confinament mental d’aqueix nacionalisme excloent que aboca a la uniformitat o a l’independentisme”. Segons ha assegurat, “Espanya no està trencada” sinó que és un “trencadís”. “Un mosaic d’identitats i cultures que enriqueixen, que aporten, que sumen”.

Lluita contra la desigualtat

El president s’ha referit a la lluita contra la desigualtat com el “fenomen de causes globals que ha de centrar aquesta dècada de les oportunitats”. Segons ha assegurat, “la cohesió de les classes socials és la raó de ser del nostre sistema, i la conseqüència del pacte social per un creixement just, sostenible i equitatiu”.

En aquest sentit, ha recordat a les 136 dones que han sigut assassinades pel terrorisme masclista en la Comunitat Valenciana durant els últims 17 anys; als 215.000 majors que viuen en soledat; als 18.000 joves que han emigrat des de l’anterior crisi; als 275.000 xiquets i xiquetes que es troben en risc de pobresa infantil.

Així mateix, s’ha referit a la “reculada de la classe mitjana i el sorgiment de treballadors pobres que cada matí s’enfronten a la precarietat laboral”, com un “problema silenciós, però crucial”.

Finalment, el president ha instat a la societat valenciana a mostrar el seu “coratge per a evitar la paràlisi”, i “determinació per a encertar el camí”. Ha demanat “un plus d’esforç individual i col·lectiu”, perquè “el camí per a seguir avant ja ha començat”.